X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cine este Recep Tayyip Erdogan şi de cîte ori a fost invitat în ţara noastră

17 oct. 2018,, 12:50   Politică
3710 0

Pentru prima dată, Recep Tayyip Erdogan (n.r.: aflat în funcția de prim-ministru) a fost invitat în R. Moldova încă în anul 2014, de către, pe atunci, omologul său Iurie Leancă.

Politicianul turc a acceptat invitația însă așa și nu a vizitat Moldova. În anul 2015, în cadrul unei întîlniri cu președintele de atunci al R. Moldova, Nicolae Timofti, ministrul Afacerilor Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a anunțat despre o posibilă vizită a lui Erdogan în R. Moldova, scrie Ziarul de Gardă.

Erdogan a fost invitat și de către viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Andrei Galbur, în 2016. Și de această dată Erdogan a acceptat invitația. În anul 2016 și președintele R. Moldova, Igor Dodon, l-a invitat pe Erdogan să viziteze R. Moldova. La una dintre întîlnirile sale cu Dodon, Ambasadorul Republicii Turcia la Chișinău, Hulusi Kilic, a declarat că Erdogan a acceptat invitația. Presa anunțase că vizita la Chișinău a președintelui Turciei este planificată pentru ziua de 5 mai 2017. Mai tîrziu, s-a aflat că Erdogan va vizita Moldova la 27 august, pentru ca, într-un final, vizita să fie contramandată pentru luna octombrie.

Născut la 26 februarie 1954 în Istanbul, Recep Tayyip Erdogan are patru copii: doi băieți și două fete. Înainte de a-și începe cariera politică, Erdogan a jucat fotbal profesionist în cluburi precum Erokspor, Camialti și İETT Spor.

În 1981 a absolvit Universitatea Marmara, facultatea de economie și științe administrative. În perioada în care își făcea studiile, l-a cunoscut pe Necmettin Erbakan, un politician islamist veteran, Erdoğan a devenind activ în partidele conduse de el – în ciuda interzicerii în Turcia a partidelor politice bazate pe religie.


Susținătorii săi spun că a îmbunătățit economia turcă și a introdus reforma politică. Criticii îl acuză de tendințele autocratice, de corupție și extravaganță. Erdogan este, de asemenea, criticat pentru faptul că nu a protejat drepturilor omului, a limitat libertatea de exprimare și a încercat să contracareze identitatea seculară a Turciei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?