X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cine este procurorul care gestionează cazul Marinei Tauber

21 iul. 2022,, 21:35   Politică
3754 0

Mariana Botezatu este procurorul anticorupție care gestionează cauza penală în care deputata Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, este investigată pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și „falsificarea raportului privind gestiunea financiară a Partidului Politic „Șor”.

Botezatu activează în cadrul Procuraturii Anticorupție din 2014, iar de atunci, a instrumentat mai multe cazuri de rezonanță. Mai exact, este vorba despre dosarul medicului obstetrician Vadim Scarlat, bănuit de corupție și cel al cinci magistrate, învinuite de corupție pasivă, transmite tv8.md.

În 2020, Vadim Scarlat a fost învinuit că ar fi dat mită două mii de euro unui magistrat pentru o decizie în favoarea sa într-un dosar privind decesul unui nou-născut. Expertiza medico-legală a demonstrat că există legătura cauzală între decesul copilului şi acţiunile neglijente ale medicului. Scarlat a mai solicitat o expertiză în cadrul comisiei, care a concluzionat că medicul nu este vinovat.

Vadim Scarlat și-a recunoscut vina privind coruperea magistraților și a fost judecat în procedură simplificată, fiindu-i aplicată o amendă de 115.000 de lei. Dosarul acestuia a fost disjuns, iar deocamdată, este singurul condamnat.

Cele cinci magistrate: Galina Moscalciuc, Svetlana Tizu, Liubovi Brînză, Ludmila Ouș și Victoria Hadîrcă, anchetate pentru fapte de corupție, au fost achitate de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. De asemenea, judecătoarele au primit sentințe de achitare și pe capătul de acuzare privind pronunțarea unei decizii ilegale, din motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii.


În 2018, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a propus Procurorului General aplicarea măsurilor de încurajare în privința procurorului Botezatu Mariana, procuror în Procuratura Anticorupție, cu Medalia „Pentru serviciu impecabil”, Clasa III.

Iar în 2017, cu prilejul aniversării a XXVI-a de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, pentru îndeplinirea exemplară a obligaţiilor de serviciu, iniţiativă şi operativitate, CSP a propus Procurorului General încurajarea Marianei Botezatu cu INSIGNA de piept „Eminent al Procuraturii”.

În 2016, de Ziua lucrătorului procuraturii, luînd în consideraţie rezultatele activităţii desfășurate, indicatorii de performanţă calitativi şi cantitativi obţinuţi pe parcursul anului 2015, calităţile profesionale şi morale ale unor procurori, CSP a propus procurorului general ca lui Botezatu să-i fie acordată Diploma de Onoare a Procuraturii de categoria I.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?