Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Cine este Ion Sula, noul președinte al fostului PDM

21 noi. 2022,, 15:03   Politică
3207 0

Noul președinte al fostului Partid Democrat, care, duminică, și-a schimbat denumirea în Partidul Social Democrat European, este Ion Sula, fost ministru în două guverne din partea Partidului Liberal Democrat, de două ori șef la Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor și candidat din partea PDM la scrutinul electoral din 2019 în circumscripția 37, Rezeni, Ialoveni.

După scrutinul parlamentar în care nu a intrat în Parlament, s-a retras în afacerile pe care le gestiona familia sa. Portalul Anticoruptie.md l-a monitorizat pe Ion Sula pe cînd deținea funcții publice și vă spune mai multe detalii despre averea și cariera sa politică, notează anticoruptie.

Ultima funcție publică pe care a avut-o Ion Sula a fost în perioada 2018-2019 cea dedirector al Agenției pentru Siguranța Alimentelor, fiind promovat după ce a aderat la Partidul Democrat, condus de Vlad Plahotniuc. El a mai deținut anterior această funcție, dar a devenit cunoscut în politică pe cînd a fost ministru al Agriculturii, fiind promovat în această funcție din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM) condus de Vlad Filat.

Între 2013 - 2014 a fost viceministru al Agriculturii și Industriei Alimentare din partea Partidului Liberal-Democrat. Anterior, între 2009 și 2013, el a mai activat în cadrul Ministerului Agriculturii, în Direcția generală de dezvoltare a politicilor sectoriale și siguranța alimentelor și Direcția de politici de piață a produselor de origine vegetală.

În perioada cît a fost viceministru, Ion Sula a deținut concomitent și funcții de membru în trei consilii de administrație, la SA Cricova-Vin, SA Aroma și la Î.S. Staţiunea Didactică Experimentală Chetrosu. Deși s-a pus problema că ar fi incompatibilitate de funcție și conflict de interese remunerea din mai multe surse, Comisia Națională de Integritate nu a examinat acest caz. Totuși, Ion Sula a avut o remunere mult mai mică decît alți viceminiștri care au deținut funcții similare în întreprinderi de stat.


La sfîrșitul anului 2018, cînd Ion Sula a fost promovat în funcția de șef la ANSA, mai mulți experți, dar și oameni de afaceri, au apreciat această numire drept una politică, cu scop de a obține dividende politice pentru PDM în cadrul alegerilor parlamentare din februarie 2019. Asta pentru că PDM ar fi avut nevoie de o persoană cu imagine bună pentru Circumscripția nr.37, de aceeal-a sacrificat pe Gheorghe Gaberi, un profesionist în acest domeniu, în favoarea lui Ion Sula. Numai că Ion Sula, chiar dacă a făcut o campanie electorală destul de vizibilă, cu circulație pe tractoare, bunăoară, a pierdut alegerile în fața contracandidatului său Petru Frunze de la Blocul ACUM (Platforma DA și PAS), în prezent el fiind deputat din partea PAS în Parlamentul RM.

0
1
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?