Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Cine ar cîştiga şi cine ar pierde în cazul alegerilor anticipate - opinie

18 mar. 2019,, 12:30   Politică
3982 3

Probabilitatea alegerilor parlamentare anticipate nu poate fi exclusă, în condiţiile în care deocamdată nu se întrevede nici o posibilă coaliţie majoritară, se arată într-un editorial publicat pe portalul coment.md.

Astfel, este logic să ne întrebăm ce ar însemna un eventual scrutin parlamentar pentru partidele din Moldova, menționează autorul materialului.

Cel mai avantajat de alegeri parlamentare anticipate pare Partidul Democrat, mai ales dacă acestea vor avea loc concomitent cu cele locale generale, scenariu ce nu poate fi exclus. În acest caz, exponenţii democraţilor ce vor candida pentru funcţiile locale vor „trage” după ei tot partidul, depunînd mai mult efort decît în alegerile parlamentare din data de 24 februarie 2019. Astfel, PDM va putea spera la un rezultat mult mai bun.

De asemenea, avînd rezultatul din alegerile parlamentare din data de 24 februarie, PDM va şti unde trebuie să depună efort suplimentar, unde şi ce resurse să aloce, în care circumscripţii poate obţine mandate în plus, unde-şi poate împiedica oponenţii etc. Cu atît mai mult că alegerile anticipate nu ar fi o povară grea pentru PDM din punct de vedere financiar, spre deosebire de alte formaţiuni.

Autorii mai spun că ar putea fi avantajaţi de anticipate şi socialiştii. Alegerile din data de 24 februarie au permis acestui partid să identifice clar potenţialele pericole pentru sine şi, cu siguranţă, în caz de anticipate, altfel va aborda multe situaţii, dar şi anumite circumscripţii concrete. Socialiştii ar putea pretinde şi la voturile alegătorilor Partidului Comuniştilor şi „Partidului Nostru”. Văzînd că aceste formaţiuni nu au trecut în Parlament, nu e exclus că alegătorii lor vor merge pe calea „votului util” şi-l vor acorda unei formaţiuni care le poate reprezenta interesele şi care, cu siguranţă, trece în Parlament, iar cel mai apropiat partid de aspiraţiile lor din acest punct de vedere este PSRM.


În același timp, consideră autorii, alegerile anticipate ar putea să-i dezavantajeze pe cei din blocul ACUM. După 24 februarie s-a văzut că ei nu au nici capacitatea de a prelua puterea de sine stătător, nici de a veni la putere pe oricare altă cale. O parte din alegătorii lor ar putea aprecia faptul că cei din blocul ACUM „nu au trădat”, după cum singuri spun, dar altă parte s-ar putea arăta dezamăgită de rezultatul şi capacitatea blocului de a negocia în perioada post electorală şi ar putea căuta alte alternative politice sau completa rîndurile alegătorilor indecişi. Posibil, cei din blocul ACUM înţeleg acest lucru şi de aceea sînt împotriva alegerilor parlamentare anticipate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?