X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

Cînd va primi R. Moldova cele 600 de milioane de euro promise de UE

14 iul. 2021,, 07:48   Politică
3682 13

Ajutorul în valoare de 600 de milioane de euro din partea Uniunii Europene va fi oferit Republicii Moldova începînd cu partea a doua a acestui an. Anunțul a fost făcut de eurodeputatul Siegfried Mureșan în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

Oficialul a declarat însă că mai întîi urmează să fie transferată cea de-a doua tranșă a asistenței de 100 de milioane de euro, oferite de UE pentru lupta cu virusul COVID-19.

„Primul pas este eliberarea celei de-a doua tranșe din asistența macrofinanciară oferită de UE anul trecut. Imediat după începerea pandemiei am oferit o asistență macrofinancnară de 100 de milioane de euro. Prima tranșă, 50 de milioane de euro, a fost absorbită anul trecut. A doua tranșă, avînd condiționalități din domeniul justiției, integrității, declaraiților de avere, nu a putut fi absorbită de Guvernul anterior. (...) În primul rînd, trebuie să eliberăm această a doua tranșă de 50 de milioane de euro, scadentă în luna septembrie, ea poate fi în septembrie deja în conturile de stat al Republica Moldova. Pentru asta, sper să avem cît mai curînd un guvern la Chișinău, cu care să lucrăm împreună din luna august. Principalele condiționalități sînt reformele”.

Oficialul a mai subliniat faptul că Republica Moldova este prima țară din afara UE căreia Uniunea Europeană îi oferă un asemenea pachet de redresare economică.

La 2 iunie 2021, Comisia Europeană a aprobat un plan de relansare economică pentru Republica Moldova în valoarea de 600 de milioane de euro pentru următorii trei ani. Planul se bazează pe cinci piloni: managementul finanțelor publice și guvernanță economică, economie competitivă, comerț și IMM-uri, infrastructură, educație și angajabilitate și reforma statului de drept și a justiției. Această nouă finanțare va fi mobilizată pentru a promova investiții care stau la baza unei redresări durabile dipă criza provocată de COVID-19

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?