X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Cînd CC va examina demersul lui Sandu privind împuternicirile guvernului provizoriu

21 ian. 2021,, 17:45   Politică
9897 4

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, speră că Curtea Constituțională a Moldovei va lua o decizie pînă la sfîrșitul lunii ianuarie - începutul lunii februarie, cu privire la solicitarea Președintelui țării, Maia Sandu, care a cerut clarificarea competențelor guvernului aflat în demisie.

Într-un interviu acordat postului de televiziune REN Moldova, Fadei Nagacevschi a menționat că în prezent posibilitățile membrilor Cabinetului de miniștri în exercițiu, aflat în demisie, sînt foarte limitate.

"Avem mari probleme cu privire la activitatea guvernului, deoarece există o lege cu privire la guvern, care stabilește foarte multe bariere pentru activitatea Guvernului pensionat. Avînd în vedere că țara, în general, se află într-o situație foarte nestandard, din punct de vedere al sistemului medical, unui guvern îi este foarte greu, în principiu, să mențină stabilitatea și să-și asume angajamente, responsabilitate, pentru că nu are această competență astăzi. Noi acum nici măcar nu putem numi niște funcționari", a menționat ministrul Justiției.

Potrivit lui, de exemplu, în același sistem penitenciar există mai multe persoane care astăzi îndeplinesc obligațiile șefului, au statut de director interimar.

"Dar eu, în calitate de ministru al Justiției, nu pot organiza astăzi concursuri pentru desemnarea persoanelor într-o funcție stabilă, reieșind din faptul că există o interdicție în Legea cu privire la guvern. Președintele a contestat și aceste interdicții la Curtea Constituțională, de aceea noi, ca guvern, așteptăm decizia CC, pentru a înțelege care sînt împuternicirile guvernul în demisie", a menționat Fadei Nagacevschi.


Vorbind despre faptul cînd ar putea lua o astfel de decizie CC la cererea președintelui, el a spus că Cancelaria de stat s-a adresat Ministerului Justiției pentru a pregăti un punct de vedere pe această solicitare pînă la 25 ianuarie.

"După aceasta, documentul va fi expediat CC pînă pe 27 ianuarie și sper că pînă la sfîrșitul lunii ianuarie-începutul lunii februarie va fi pronunțată această decizie de către Curtea Constituțională pentru a înțelege ce trebuie să facem în guvern, pentru a ne "dezlega mîinile", ca să putem acționa în numele poporului țării. Pentru că acum situația este complicată și se va complica pe zi ce trece", a spus Ministrul Justiției.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?