Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Cînd ar trebui convocată următoarea ședință a Parlamentului - expert

22 mar. 2019,, 13:40   Politică
3378 2

Următoarea ședință a Parlamentului urmează a fi convocată în termen de maximum 10 zile, a precizat pentru Noi.md expertul în drept constituțional, Alexandru Arseni.

Anume acest interval de timp este pus la dispoziția deputaților nou aleși pentru formarea fracțiunilor parlamentare. Întrucît doar blocul electoral ACUM nu a comunicat public decizia cu privire la formarea unei fracțiuni, liderii formațiunii urmează să o facă la următoarea ședință.

„Acest lucru este stabilit în Regulamentul Parlamentului, articolul 4, alineat 3. Mai mult de 10 zile nu se admite pentru convocarea următoarei ședințe. Atunci cînd deputații anunță că sînt gata să declare fracțiunea, se poate și pînă la 10 zile, ei înștiințează secretariatul Parlamentului, care, la rîndul său, îl informează pe decanul de vîrstă, Eduard Smirnov. Parlamentul este obligat să asculte raportul privind crearea fracțiunii doar în ședința plenară”, a explicat Arseni.

În ceea ce privește declarația unor lideri politici precum că pînă la formarea majorității parlamentare nu are rost să fie convocată o nouă ședință plenară, expertul spune că legea prevede altceva.

„Faptul că nu au majoritate, nu trebuie să-i împiedice să-și exercite atribuțiile. Începînd de ieri, deputații au intrat în exercițiul mandatului”, a subliniat Arseni.


Menționăm că în cadrul ședinței de constituire a Parlamentului, trei fracțiuni parlamentare au fost formate: a PSRM, a PDM și a Partidului Șor. Reprezentanții Blocului ACUM - Platforma DA și PAS, au declarat că nu se vor diviza în Parlament, deși fracțiunea nu a fost încă constituită oficial.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?