Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Chișinăul și Tiraspolul, îndemnate să ia noi măsuri de consolidare a încrederii

24 ian. 2020,, 18:00   Politică
3305 1

Reprezentantul Special al Președintelui albanez în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Thomas Mayr-Harting, a încheiat prima sa vizită în Republica Moldova în noua sa postură. Făcînd totalurile, el a îndemnat Chișinăul și Tiraspolul să se bazeze pe rolul lor de conducere și pe asumarea responsabilității la nivel local, astfel încît să fie îndeplinite angajamentele din cadrul Protocolului „Berlin-plus” și pentru a agrea noi măsuri de consolidare a încrederii.

Potrivit OSCE, vizita întreprinsă la doar două săptămîni de la preluarea oficială a Președinției OSCE de către Albania, denotă atenția pe care o acordă Albania soluționării conflictului.

„Scopul meu în calitate de Reprezentant Special al Președinției albaneze este să sprijin părțile în eforturile de a ajunge la o reglementare cuprinzătoare a diferendului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional cu statut special pentru Transnistria, care să garanteze pe deplin drepturile omului, drepturile politice, cele economice și sociale ale populației”, a notat Thomas Mayr-Harting.

La Chișinău, Reprezentantul Special s-a întîlnit cu Președintele Igor Dodon, Prim-ministrul Ion Chicu, Viceprim-ministrul pentru Reintegrare Alexandru Flenchea, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Aureliu Ciocoi.

La Tiraspol, Thomas Mayr-Harting s-a întîlnit cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski și cu reprezentantul politic Vitalii Ignatiev.


Ambasadorul Thomas Mayr-Harting a trasat prioritățile pentru 2020 și a îndemnat părțile să urmeze o abordare orientată către rezultate pentru a promova progresul în procesul de reglementare. „Îndemn părțile să se bazeze pe rolul lor de conducere și pe asumarea responsabilității la nivel local, astfel încât să fie îndeplinite angajamentele din cadrul Protocolului „Berlin-plus” și pentru a agrea noi măsuri de consolidare a încrederii. Oamenii de pe ambele maluri au nevoie de mai multe rezultate”, a declarat ambasadorul Thomas Mayr-Harting.

Începând cu 2017, Chișinăul și Tiraspolul au obținut realizări majore în cinci domenii prioritare din Protocolul „Berlin-plus”. Acestea se referă la apostilarea diplomelor universitare transnistrene, funcționarea școlilor cu predare în grafia latină, accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari, redeschiderea podului peste rîul Nistru între satele Gura Bîcului și Bîcioc, precum și participarea vehiculelor din Transnistria la traficul rutier internațional. „Acești pași mici sînt importanți pentru oamenii de pe ambele maluri și servesc drept elemente ale unei reglementări finale și cuprinzătoare”, a afirmat Thomas Mayr-Harting.

Fiind conștient de faptul că soluțiile la probleme complexe precum procesul de reglementare transnistreană necesită un consens larg, Reprezentantul Special s-a întâlnit în Chișinău cu reprezentanții partidelor politice și ai societății civile.

De asemenea, vizita în Moldova i-a oferit ambasadorului Thomas Mayr-Harting oportunitatea de a face un schimb de opinii cu privire la procesul de negociere cu ambasadorii rezidenți ai mediatorilor și observatorilor în formatul „5+2”.

„Consensul între partenerii internaționali în formatul „5+2” cu referire la principiile procesului de reglementare este unic în regiunea OSCE”, a menționat Reprezentantul Special. „Împreună cu președintele Albaniei, Misiunea OSCE, co-mediatorii și observatorii noștri, vom folosi pe deplin potențialul nostru colectiv pentru a spori progresul.”

Negocierile în formatul „5+2” includ cele două părți - Moldova și Transnistria, mediatorii - OSCE, Federația Rusă, Ucraina și observatorii - SUA și UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?