Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Chișinăul este locul în care Kievul și Moscova s-ar putea întîlni pentru a încheia pacea. Declarație

20 apr. 2022,, 06:45   Politică
3959 0

Reproșurile la adresa autorităților moldovenești din partea unor reprezentanți ai Guvernului Ucrainei sînt absolut nejustificate și pot fi considerate drept o provocare, deoarece Moldova este o țară neutră conform Constituției, dar ajută vecinii în toate, declarîndu-se pentru pace și împotriva războiului din regiune.

Despre acest lucru a declarat fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea PSRM, liderul mișcării ”Voievod”, Nicolae Pascaru, comentînd declarațiile viceprim-ministrului, ministrul pentru Reintegrarea teritoriilor temporar ocupate ale Ucrainei, Irina Vereșciuk, care a acuzat autoritățile moldovenești că în condițiile războiului din Ucraina încearcă să fie loiale concomitent și Kievului, și Moscovei și că "în prezent Moldova ajută prea puțin Ucraina", relatează Noi.md.

"Ministrul ucrainean nu trebuie să uite că, în primul rînd, noi am trecut prin războiul din 1992 din Transnistria și ținem minte de ce parte erau naționaliștii ucraineni atunci. Ei au intervenit în conflict, dar nu de partea Chișinăului. În al doilea rînd, noi știm care este atitudinea lor față de minoritățile naționale din țara lor din cauza ucrainizării. Moldovenilor care locuiesc acolo pe pămînturile moldovenești pe care ei le-au obținut în perioada Uniunii Sovietice, le este interzisă limba moldovenească. Relațiile cu Ungaria nu sînt prea bune. Acolo locuiesc romîni și bulgari, ai căror copii, de asemenea, sînt privați de dreptul de a învăța în limba lor maternă. Există probleme nerezolvate cu construcția centralelor hidroelectrice ucrainene pe rîul Nistru. Îmi amintesc despre răpirea fostului judecător ucrainean Nicolae Ceaus de către serviciile speciale ucrainene chiar în centrul Chișinăului. Pe acest caz încă există multe întrebări", a spus Nicolae Pascaru.

El i-a reamintit Irinei Vereșciuk că Republica Moldova este o țară neutră conform Constituției și republica a primit 300.000 de refugiați ucraineni, în timp ce 93.000 au rămas în țara noastră.

Fostul deputat a subliniat că asistăm la o tragedie groaznică a două popoare slave frățești, dar și autoritățile din Moldova au ce le reaminti autorităților ucrainene.


"Nu trebuie să uităm că avem propriile noastre interese. Moldova este un teritoriu al păcii și noi nu dorim război în regiune. Noi multe le iertăm, dar avem o memorie bună și nu uităm nimic. Dacă nu astăzi-mîine Rusia și Ucraina se vor așeza la masa de negocieri și noi vom rămîne pe dinafară. Dna Vereșciuk, care deține un post atît de important în stat, ar putea fi mai diplomată. Declarația ei poate fi considerată drept o provocare. Sîntem vecini și ar trebui să trăim prietenește", a subliniat el.

Fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova mai crede că Chișinăul ar putea deveni locul în care Kievul și Moscova s-ar putea întîlni pentru a încheia pacea după negocieri.

După cum s-a anunțat anterior, Administrația Președintelui Republicii Moldova, comentînd declarațiile viceprim-ministrului, ministrul pentru Reintegrarea teritoriilor ocupate temporar din Ucraina, Irina Vereșciuk, a menționat că Moldova ajută Ucraina cum poate, oferind adăpost pentru mai mult de 90 de mii de refugiați ucraineni, dintre care jumătate sînt copii. Au fost mobilizate toate instituțiile statului pentru a le oferi refugiaților cele mai bune condiții posibile și pentru a asigura tranzitul altor cîteva sute de mii de refugiați.

Moldova a condamnat ferm agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei încă din prima zi. Președinta țării a clarificat atrocitățile de la Bucea și din alte localități drept crime împotriva umanității. Țara noastră a votat în susținerea declarațiilor diplomatice care condamnă războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și a fost coautor al rezoluțiilor adoptate la ONU

În același timp, Ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Valerii Chiveri, consideră că "declarațiile făcute la emoții și care nu corespund realității" nu pot decît să semene discordie între Ucraina și Moldova.

Diplomatul a spus că încă din primele zile ale războiului din Ucraina, Republica Moldova susține statul vecin prin acțiuni concrete, nu prin cuvinte frumoase, iar acest lucru îl pot confirma zecile de mii de refugiați pe care și acum îi primește țara noastră.

Chiveri a cerut abținerea de la declarații pripite care ar putea diviza Ucraina și Moldova. "Declarațiile bazate pe emoții și desprinse de realitate nu vor ajuta, ci, dimpotrivă, doar vor diviza. Doar împreună sîntem puternici!", crede Ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina.

8
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?