Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Chiril Moțpan, despre hidrocentrala Novodnestrovsk: „O afacere financiară”

17 feb. 2021,, 10:59   Politică
2784 1

Astăzi, deputatul Platformei DA Chiril Moțpan, a susținut o conferință de presă privind catastrofa ecologică ce ar putea surveni în urma construcției hidrocentralei Novodnestrovsk pe rîul Nistru.

În cadrul conferinței Chiril Moțpan a spus că problema rîului Nistru apare uneori, pe agenda publică, „atunci cînd e convenabil pentru unii sau alții, dar cu minimă atenție pentru adevărata ei semnificație”.

„A fost formată și o comisie parlamentară pentru evaluarea gestionării integrate a resurselor de apă din bazinul rîului Nistru – dar, iarăși, cum se întîmplă adesea în Republica Moldova, rămîne riscul unei simple abordări formale”, a declarat Moțpan.

Deputatul mai spune că situația rîului Nistru afectează două state vecine, Republica Moldova și Ucraina, angajate în raport cu același proiect european.

„Măsura în care vom putea colabora în această problemă – care nu poate fi soluționată decît prin discuții punctuale și responsabile care să ia în calcul nu doar interesele economice, dar și viața și bunăstarea cetățenilor și a ecosistemelor – este cea care determină în ce măsură proiectul european și valorile democratice sînt real asumate de fiecare stat în parte”, adaugă Chiril Moțpan.


Acesta mai spune că va cere ca subiectul legat de Hidrocentrala Novodnestrovosk să fie inclus și pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Securitate.

„Republica Moldova, mai cu seamă organizațiile ecologice și de mediu, s-au adresat structurilor europene din Tratatul Comunității Energetice și Comisiei Europeane, cu intenția ca acestea să monitorizeze rîul Nistru și să convingă Ucraina de starea ecologică catastrofală a fluviului. Nu este clar dacă s-a obținut ceva pozitiv în contextul evenimentelor politice din Ucraina din ultimii 6-7 ani, dar și a celor din Republica Moldova pînă în anul 2020”, a declarat deputatul platformei DA.

„Novodnestrovsk este o afacere financiară cu impact ecologic pentru ambele state, în care sînt implicate mediile și mogulii ucraineni pe domeniul energetic, care trec de la o guvernare la alta în Ucraina, dar reprezintă și o pîrghie de șantaj politic pentru Moldova din partea Kievului pe domeniul de negocieri privind instalarea controlului la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean, pentru a ne impune și la mai multe cedări. Acest lucru a fost spus neoficial și voalat de reprezentanții Serviciului de grăniceri al Ucrainei în dialog cu omologii din Moldova”, a conchis Moțpan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?