Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

China redeschide complet frontierele cu Hong Kong şi Macao

4 feb. 2023,, 05:00   Politică
2320 0

China a anunţat vineri că redeschide complet frontierele cu Hong Kong şi Macao, regiuni cu statut special izolate multă vreme din cauza epidemiei de COVID-19, transmite agerpres.ro.

Toate restricţiile aflate în vigoare, inclusiv cele privind numărul maxim de călători permis zilnic, vor înceta luni, la ora locală 00.00.

Nu vor mai fi obligatorii nici testele pentru depistarea celor infectaţi cu coronavirus, a indicat Departamentul pentru Hong Kong, Macao şi Taiwan din ministerul de externe de la Beijing.

Pînă acum, în Hong Kong (aflat sub administraţie britanică pînă în 1997, cînd a fost retrocedat Chinei) şi Macao (colonie portugheză pînă în 1999) au aplicat politica oficială chineză "zero COVID" timp de aproape trei ani. Ca urmare, multe familii au fost despărţite, turismul a încetat, iar economia a avut de suferit.

Trecerea frontierelor respective a fost permisă din ianuarie, cînd Beijingul a renunţat brusc la strategia antiepidemică bazată pe izolare, însă numărul de călători a fost limitat la 60.000 pe zi şi pe sens. Deplasările au fost condiţionate şi de prezentarea unui test negativ la coronavirus.

Şeful executivului din Hong Kong, John Lee, a apreciat vineri că redeschiderea parţială a frontierei a avut loc "în mod ordonat, în siguranţă şi fluid". De luni, va fi permisă intrarea în această regiune şi a celor nevaccinaţi care vin din străinătate, însă pentru aceştia se va menţine "cerinţa de depistare pe o perioadă de observare, pentru a ne asigura că riscurile pot fi controlate", a precizat el.

Potrivit AFP, unii experţi estimează că pierderile suferite de economia regiunii, ca urmare a separării de China continentală, se ridică la aproape 25 de miliarde de euro. Majoritatea turiştilor care veneau în Hong Kong erau chinezi de pe continent - 51 de milioane în 2018, adică de peste şapte ori mai mulţi decît populaţia locală.

Autorităţile se aşteaptă acum la un aflux de vizitatori care ar putea relansa economia intrată în recesiune prin aportul de lichidităţi în turism şi comerţ. Lee a anunţat joi şi o campanie de promovare pentru turiştii străini, promiţînd peste o jumătate de milion de bilete de avion gratuite şi absenţa oricărei "izolări, carantine sau restricţii".

În Hong Kong va fi însă obligatoriu în continuare portul măştilor de protecţie în aer liber, măsură la care s-ar putea renunţa doar după sezonul gripei, a avertizat acelaşi oficial.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?