Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Chicu: Orice zi de prelungire a crizei politice va agrava și mai mult situația

14 noi. 2019,, 12:07   Politică
2466 1

Candidatul desemnat la funcția de prim-ministru, Ion Chicu, s-a prezentat astăzi la ședința plenară pentru a cere votul de încredere al Parlamentului, notează Noi.md.

Ion Chicu a atenționat că criza politică și cea din administrația publică centrală în prag de iarnă poate avea consecințe grave pentru populație, iată de ce noul Guvern trebuie să acționeze prompt.

„Țara se află în prag de iarnă și este total nepregătită pentru aceasta. Pînă la sfîrșitul anului au rămas 32 de zile lucrătoare, dar țara nu are nici măcar un proiect consultat de buget sau al politicii bugetar-fiscale. Demiterea absolut iresponsabilă și neîntemeiată a cadrelor a paralizat funcționalitatea structurilor guvernamentale. Criza politică poate avea repercusiuni grave pentru domeniul social”, a declarat Chicu de la tribuna centrală a Parlamentului.

Premierul desemnat a anunțat că programul de activitate poartă un caracter imediat și țintește „corectarea erorilor comise de guvernul precedent”. Scopul principal este de a restabili funcționalitatea administrației publice centrale, afirmă Chicu, în condițiile în care nivelul de încredere al populației în puterea centrală se află la cel mai scăzut nivel.

Un obiectiv aparte îl constituie reforma justiției și solicitarea cît mai urgentă a avizului Comisiei de la Veneția în această chestiune.


„Cel tîrizu pînă la sfîrșitul anului ne propunem să corectăm erorile admise în procesul de reformare a justiției (…). Urgența urgențelor este reforma justiției, alegerea procurorului general. Conceptul de reformă al Curții Supreme de Justiției, evaluarea judecătorilor și procurorilor urmează a fi transmis spre expertizare Comisie de la Veneția. Putem să reformăm acest sistem. Nu am dubii!”, a adăugat el.

Totodată, Chicu a declarat că pentru anul viitor guvernul își propune ”să transforme țara în șantier”, fiind identificate suplimentar 300 de milioane de euro pentru proiecte de infrastructură și reparație a drumurilor.

Premierul desemnat a anunțat că în cazul în care va obține votul de încredere al Parlamentului, noul guvern va prezenta în decurs de 30 de zile un program amplu de activitate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?