X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Chicu: Guvernul va remite în Parlament proiectul care prevede plafonarea taxelor locale

28 noi. 2020,, 11:28   Politică
5733 0

Guvernul va remite în Parlament proiectul care prevede plafonarea taxelor locale și va insista pe aprobarea lui. O spune premierul Ion Chicu, într-o postare pe Facebook.

„Orice speculație politică ieftină la acest capitol e scumpă (pentru economie și investitori). Atragerea investitorilor pe cele18 platforme industriale din raioane, dar și în celelalte localități ale țării, nu este posibilă fără o previzibilitate clară în materie de taxe si impozite”, a scris premierul, citat de IPN.

Ion Chicu a amintit că primarii sînt plătiți de impozitele și taxele achitate de semnatarii Declarației comunității de afaceri (care susțin plafonarea taxelor locale) și i-a îndemnat pe edili să revină la muncă în interesul oamenilor care i-au ales.

Primari din țară și reprezentanți ai Congresului Autorităților Locale din Moldova au protestat vineri, 27 noiembrie, în fața Ministerului Finanțelor, apoi au mers în marș spre Guvern. Ei spun că inițiativa plafonării taxelor locale contravine Constituției și angajamentelor internaționale, fiind un atentat la autonomia locală și la principiile descentralizării, asumate de țară. Autorităților locale li se încalcă dreptul de a elabora și implementa independent politica fiscală, ceea ce va duce la limitarea surselor de suplinire a bugetelor locale și, în consecință, la micșorarea posibilităților de rezolvare a problemelor oamenilor.

În același timp, mai multe asociații de afaceri au semnat o Declarație publică în susținerea inițiativei Ministerului Finanțelor de a plafona taxele locale, care, în opinia lor, are drept scop asigurarea previzibilității și predictibilității activității de întreprinzător. În declarație se menționează că autonomia locală este unul din principiile de bază ale administrației publice locale, fiind garantată atît de legislația națională, cît și de cea internațională. Totuși, aceasta nu restricționează stabilirea prin lege a unor limite maxime pentru cotele taxelor locale. Atît Constituția Republicii Moldova, cît și Carta Europeană a Autonomiei Locale, prevăd stabilirea cotelor taxelor locale în limitele legii. Semnatarii declarației spun că pe alocuri taxele sînt exagerate și ele trebuie micșorate. Antreprenorii susțin inițiativa a plafona taxele locale pentru trei ani, cu indexarea anuală a acestora, în baza indicilor inflației.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?