X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Chicu: Guvernul are instrumente suficiente ca să diminueze impactul crizei

28 mai. 2022,, 16:13   Politică
3636 0

"Este clar că situația e complicată și nu depinde doar de acțiunile sau inacțiunile autorităților, dar guvernarea nu are răspuns de ce inflația în Republica Moldova a ajuns de două ori mai mare decât, de exemplu, în țările implicate în conflictele armate", a declarat fostul premier Ion Chicu în cadrul unei emisiuni la RTR Moldova.

"Toate aceste explicații că timp de 30 de ani nimic nu s-a făcut - acest argument nu ține. Haideți să vedem factorii. În primul rînd tariful la gaz, nu Dodon, nu Chicu și nu altcineva s-au înțeles asupra acestui tarif, dar oamenii de la conducere. Trebuie să ne întoarcem asupra acestui subiect", a explicat fostul premier.

Totodată, politicianul afirmă că întreruperea investițiilor de asemenea are un impact negativ asupra dezvoltării economice.

"Am mai spus - cel mai bun mod de a combate inflația este creșterea economică, care are loc prin investiții, întîi de toate în infrastructura publică. Unde astăzi se construiesc drumuri, apeducte, etc? Este clar că aceasta este o investiție a statului care are un efect și pentru sectorul de afaceri. Acest lucru însă nu s-a întîmplat".

Nici majorarea bugetelor unor instituții de stat în plină criză nu a fost o decizie chibzuită, mai spune Chicu.


"Nu are rost în situație de criză să majorezi bugetul Cancelariei de Stat de la 450 de milioane pînă la 700 de milioane. Este un nonsens. Despre alte instituții, inclusiv, administrația prezidențială nici nu mai vorbesc".

Ion Chicu a criticat de asemenea majorarea accizelor la benzină și motorină. "Noi am mers la majorarea de la 1 ianuarie a accizelor la benzină și motorină. Înțeleg că guvernarea are angajamente față de UE că pînă în anul 2025 vom majora cota accizelor la produsele petroliere, tutun și alcool la nivelul țărilor europene, dar acum nu e o perioadă potrivită".

Fostul premier se arată convins că Guvernul are instrumente suficiente ca să diminueze impactul crizei, iar soluțiile trebuiau să vină și din dicuțiile cu primarii, cu președinții de raioane, cu membrii asociațiilor de business, etc.

"Cum guvernarea va genera idei pentru depășirea crizei, dacă ei sînt rupți de realitate?", se mai întreabă fostul demnitar.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?