X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Chicu explică cum s-a acumulat datoria curentă de 74 milioane de dolari față de Gazprom

24 noi. 2021,, 13:13   Politică
6375 9

„După doar 3 săptămîini de la "triumful lui Spînu la Moscova" Moldova s-a pomenit iar cu riscul de a rămîne fără gaze în plin sezon rece. De ce s-a ajuns iar aici? De ce este necesar să fie iar luați din buget circa 1,3 mlrd.lei pentru a nu îngheța?”, se întreabă fostul premier Ion Chicu, într-o postare pe rețelele de socializare.

Fostul demnitar a explicat cum s-a format această datorie, precizînd că una dintre cauze este că vicepremierul Andrei Spînu și-a luat, la Moscova, angajamentul ca R.Moldova să facă plățile pentru gazul livrat în avans. „Deci, la un preț de 3 ori mai mare a gazului, mai trebuie și să-l plătim anticipat...”, spune Chicu.

”Ieri, "dominatorul" ne-a relatat, că Gazprom cere achitarea imediată a unei datorii curente de circa 74 mln.dolari, altfel oprește gazul. Cum am ajuns doar în cîteva săptămîini să acumulăm așa datorie a malului drept? Mai ales că la sfîrșit de octombrie cheltuisem deja 300 mln.lei din bugetul statului pe gazul "de la polonezi" ...

Răspuns:

1. Datorită diferenței dintre prețul nou de import al gazelor și prețul vechi de 148 dolari inclus în tariful intern. Doar în octombrie s-au acumulat aproximativ 34 - 37 mln.dolari (la un consum de circa 52 - 55 mln.metri cubi).


2. Pentru că Spînu a acceptat la Moscova, nu doar că malul drept va asigura plățile pentru livrările curente, dar și că în esență, va achita ÎN AVANS pentru gazul livrat. Anume de aici apar și celelalte circa 33-37 mln.dolari, pe care trebuie să le achităm rușilor către 22 noiembrie, pentru livrările în prima jumătate a lunii. De fapt, este o plată anticipată, pentru că Moldovagaz va primi de la consumatori plata pentru gazul livrat în noiembrie, tocmai luna viitoare. Dacă va mai primi ceva, că nu-mi imaginez cum oamenii vor plăti un tarif de 2,4 ori mai mare...

Deci, la un preț de 3 ori mai mare a gazului, mai trebuie și să-l plătim anticipat...

Drept urmare a acestui triumf a lui Spînu la Moscova, pentru a nu lăsa țara fără gaze a fost necesar de luat iar bani din buget. Acești bani ar fi suficienți pentru a oferi căte un ajutor bănesc de 2000 lei fiecărui pensionar din Republica Moldova cu o pensie mai mică de 3 mii de lei.

Trebuie să recunoaștem, însă, că spre deosebire de partida pierdută cu Miller, aici acasă, guvernarea "verișoarelor" a jucat exemplar, din punct de vedere al PR-ului. Că era o sinucidere pură să dai așa bani din buget rușilor, înainte de a primi notificarea de la Gazprom despre "închiderea robinetului". Speriați că rămînem fără gaz, cele 1,3 mlrd.lei luați din buget nu ne par așa mare pierdere, nu-i așa?”, se arată în mesajul lui Chicu.

7
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?