X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Chicu, despre punctul 8 al Protocolului semnat cu Gazprom

23 noi. 2021,, 10:45   Politică
4228 12

Fostul premier, Ion Chicu, spune că ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, „și-a luat angajamentul prin acest punctul 8 al Protocolului semnat, că va asigura adoptarea deciziei Comisiei Situații Excepționale de a aloca bani suplimentari pentru achitarea gazului”.

„El și-a asumat acest angajament, deoarece tot el și tot acolo a agreat o clauză nouă a Contractului cu Gazprom, cate prevede sistatea livrărilor de gaz, dacă plățile curente nu sînt efectuate. Deci, știa cu siguranță încotro merg lucrurile”, susține Chicu, notează Noi.md cu referire la unimedia.info.

„Spînu la Moscova și-a luat angajamentul prin acest p. 8 al Protocolului semnat, că va asigura adoptarea deciziei Comisiei Situații Excepționale de a aloca bani suplimentari pentru achitarea gazului. Deoarece era clar că la această etapă Moldovagaz se va confrunta cu un decalaj de casă, o insuficiență de lichidități cauzată de diferența dintre prețul noi al gazului și cel de 148 dolari inclus în tarif. El și-a asumat acest angajament, deoarece tot el și tot acolo a agreat o clauză nouă a Contractului cu Gazprom, care prevede sistarea livrărilor de gaz, dacă plățile curente nu sînt efectuate. Deci, știa cu siguranță încotro merg lucrurile”, a scris Chicu.

Acesta a mai menționat că starea de urgență a expirat sîmbătă, iar acum CSE nu mai poate lua această decizie, fără o lege specială adoptată în Parlament.

„Trezoreria nu poate transfera acum acești bani fără acoperire legală, deși pînă sîmbăta trecută putea s-o facă. Somn ușor și relaxat, dragi „verișoare”! P.S. Maia Sandu azi e iar cu turismul..”, a comentat, fostul premier.


„Sper că este o problemă tehnică. Cred că problema se va rezolva mîine. Bani sînt, dar trebuie să aflăm de ce Vadim Ceban nu a făcut plățile”. Declarația a fost făcută în această seară de către deputatul PAS, Dan Perciun, după ce Gazprom a notificat Moldovagaz că va opri livrările de gaze, dacă în 48 de ore nu va achita o datorie de 1,3 mlrd de lei. Precizările au fost făcute la Ora Expertizei de la Jurnal TV. La rîndul său, șeful Moldovagaz a venit cu o reacție.

Gazprom a avertizat Republica Moldova că va opri livrările de gaze naturale, dacă nu achită datoriile în 48 de ore.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?