COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Chicu, despre o eventuală suspendare a asistenţei financiare externe

Chicu, despre o eventuală suspendare a asistenţei financiare externe

După ce noul Guvern de la Chişinău a fost avertizat, atît de UE, cît şi de SUA, că nu va primi asistenţă financiară dacă nu implementează reforme, Ion Chicu a fost întrebat, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi, dacă ia în considerare un astfel de scenariu, de întrerupere a suportului financiar din partea principalilor parteneri.

„Noi luăm în considerare un astfel de scenariu, dar noi sîntem foarte recunoscători partenerilor noştri externi pentru această abordare pragmatică, corectă în raport cu Guvernul Republicii Moldova. Dacă declaraţiile guvernului vor coincide cu faptele, va veni suportul respectiv. Dar, eu sînt convins că noi nu vom da temei pentru a suspenda o asemenea colaborare”, a declarat Ion Chicu, la tvrmoldova.

Ce ţine de principala condiţie a partenerilor externi, reforma justiţiei, Ion Chicu spune:


„Nu avem încotro. Trebuie să ne mişcăm pe această dimensiune. Dacă nu facem ordine în Procuratură şi justiţie, nu avem cum să ne dezvoltăm, nu avem cum să atragem investiţii şi să asigurăm siguranţa investiţiilor. Dacă nu avansăm pe această dimensiune, punem capac pe orice perspectivă de dezvoltare”.

La acest subiect, premierul este „absolut sigur” că odată cu numirea noului procuror general, Alexandr Stoianoglo, lucrurile vor merge rapid pe curăţarea sistemului.

„Rămîne să vedem, o lună-două şi eu sînt sigur că o să vedeţi rezultate”.

Amintim că Uniunea Europeană a avertizat că ar putea taxa dur, inclusiv prin sistarea asistenţei bugetare oferită Republicii Moldova, dacă noul Guvern de la Chişinău nu-şi va respecta angajamentele asumate. De asemenea, şi SUA a avertizat statul nostru că îl va lipsi de sprijin financiar dacă actualul Guvern nu va implementa reforme. Declaraţii în acest sens au fost făcute de Dragoş Tudorache, noul raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, şi, respectiv, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load