X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Chicu: "Dacă schemele au fost stopate, de ce nu cresc veniturile la buget?"

14 iun. 2022,, 11:29   Politică
3922 0

Fostul premier Ion Chicu afirmă că situația financiară în mai multe întreprinderi de stat, contrar angajamentelor asumate de guvernare de a face ordine, se înrăutățește.

Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la postul RTR Moldova. Potrivit lui, deși reprezentanții guvernării au vorbit în repetate rînduri despre schemele din diverse structuri ale statului și necesitatea stopării lor, nu este clar ce acțiuni au fost întreprinse și care sînt rezultatele obținute.

”sînt sigur că în sistemul energetic, în sistemul metalelor uzate, etc, lucrurile au degradat comparativ cu ceea ce a fost anterior. De exemplu, la SA “Metalferos” - cît de vocal era acest subiect, toți vorbeau despre scheme, despre corupție, etc. Aceasta este o întreprindere de stat, o societate pe acțiuni cu capitalul statului care lucra în interesul statului, care plătea impozite la stat și, care trezea suspiciuni.

Ce avem acum la ”Metalferos”? Întreprinderea este scoasă totalmente din circuitul economic, conturile sînt blocate, dar fierul uzat, cum se ducea bine-mersi la Rîbnița, așa și se duce. Și ne întrebăm - la ce am ajuns? Întreprinderea cu active de 400 de mln., cu vînzări de 1,4 mlrd. a fost distrusă, dar cineva continuă să lucreze. Este și cazul de la ”Franzeluța”, cînd au văzut că nu merg schemele, au vrut să scoată directorul.

De sistemul energetic nici nu mai vorbesc - miliarde de lei sînt cheltuite pentru gaz, etc de la buget și nici nu știm cu ce preț, pentru că aceasta este secret. Evident că aceasta trezește suspiciuni. Mai ales că actuala guvernare critica anterior că au identificat scheme de corupție și cînd vor veni la putere, le vor elimina, a relatat Chicu.


Fostul șef al Guvernului mai spune că șe astepta la o creștere a încasărilor la bugetul de stat, odată cu eliminarea schemelor, aceste lucru însă nu se întîmplă.

"Scheme, presupunem că undeva se duc banii de la buget. Astăzi nu vedem în veniturile bugetului să apară acești bani de la scheme.

Mai mult, în condițiile cînd avem o inflație în jur de 30%, cînd prețurile la motorină, benzină și alte produse de import, au crescut de două ori, veniturile de la vamă au crescut cu 20%, În acest caz, unde sînt veniturile? Ori veniturile reale scad. Respectiv, presupunem că schemele sînt acolo.

Noi ne așteptam ca în urma descoperiri schemelor atît de des menționate de Maia Sandu și gruparea, banii să vină la buget.

Însă, noi avem decăderi de venituri la buget. Pentru că nu am înțeles explicație nici de la unul din ei - cum crește valoarea în vamă de două ori, iar veniturile încasate sînt de doar 20%?", se întreabă Ion Chicu.

8
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?