X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Chicu aruncă o provocare opoziției: Au șansa să depună acum o moțiune de cenzură

2 iul. 2020,, 22:06   Politică
3496 0

Premierul Ion Chicu a declarat că se va prezenta mîine la tribuna Parlamentului cu cele 4 proiecte de lege, după ce astăzi ședința Parlamentului a fost amînată din lipsă de cvorum.

Șeful executivului a declarat că Legislativul ar trebui să respecte Guvernul atunci cînd își angajează răspunderea pe un anumit proiect și să permită prim-ministrului să prezinte proiectele la tribună. Oficialul a subliniat că Parlamentarii dacă nu vor fi de acord cu proiecte respective vor înainta moțiune de cenzură. „Deputații decid afară Chicu sau mai rămîi și chinuite”, declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Puterea a 4-a de la N4, scrie unimedia.

„Noi avem Constituție, este articolul 6 Prim în care executivului i se oferă posibilitatea de a-și angaja răspundere ape declații, politici, pe proiecte. Este dreptul încriptat în Constituți de a folosi acest instrument atunci cînd consideră că este necesar. Noi am considerat că este necesar acest instrument reieșind din cîteva raționamente. Primul- noi de facto și de iure sîntem un Guvern minoritar și instrumente de genul sînt cele mai recomandate, al doilea raționament - noi sîntem la început de iulie, eu nu știu cît Parlamentul respectiv va mai lucra în sesiunea dată.Dacă ne uităm în unele proiecte, vedem că unele sînt urgente, dar și fără aceste raționamente, este articol în Constituție prin care Guvernul are acest drept.

Parlamentul fiind legislativul tot are conform Constituției toate instrumentele pentru a pune la respect Guvernul atunci cînd își angajează răspunderea pe un anumit proiect. Procedura este scrisă foarte clar - și-a angajat răspunderea Guvernul vine prim-ministrul în Parlament, citește proiectele și mai departe parlamentarii decid. Dacă sînt de acord cu aceste proiecte nu înaintează moțiune de cenzură, în cazul în care crede că acest guvern vrăjmaș a venit cu proiecte în detrimentul societății, moțiunea de cenzură, care se dezbate timp de 72 de ore, Guvernul vine cu argumente, și deputații decid afară Chicu sau mai rămîi și chinuite”, a declarat Chicu.

Oficialul a spus că faptul că nici nu i s-a permis să iasă la tribună astăzi, nu este altceva decît un blocaj din partea Parlamentului, care nu permite Guvernului să își îndeplinească atribuțiile.


„Faptul că astăzi, Parlamentul nu îi permite prim-ministrului să prezinte proiectele respective și de fapt cumva explude din acest proces descris în Constuție, înseamnă că este vorba despre un blocaj din partea Parlamentului a unui Guvern, nu îi permit să își îndeplinească atribuțiile, iar pe de altă parte nu vii cu moțiune de cenzură, nu îl dai jos, nu preiai tu administrația și atunci apare întrebare - Ce este la mijloc? Este o strategie electorală perfidă, cînd nu îți asumi responsabilitatea pentru lucrurile în țară, lași Guvernul fără instrumente de a gestiona lucrurile, în speranța ca în 2-3 luni, situația să degradeze total în țară și atunci să vii pe căluț alb și să zici - Uite cît de răi sînt aceștia.

Remarc a cîta oară, se cam tem să intru în Parlament, să ies la tribună pentru că atunci cînd am în sfîrșit acces la tribună și vin cu argumente se cam sting toate apucăturile, pe care nu vreau să le cataloghez. Cred că este o lipsă de respect față de oameni, mai ales în condițiile în cînd este criză economică, pandemică”, a mai adăugat Chicu.

Pentru a intra în vigoare asumarea urmează să fie prezentată în plenul Parlamentului. Dacă Legislativul nu este de acord cu proiectul asumat de Guvern, poate depune o moțiune de cenzură împotriva acestuia. In cazul votarii moțiunii de majoritatea deputaților, Guvernul se consideră demis. La moment nici coaliția de guvernare, nici opoziția nu au 51 de voturi, în mod oficial, pentru a adopta decizii în Legislativ

Ședința de astăzi a Parlamentului nu s-a desfășurat din lipsă de cvorum.

Amintim că miercuri, 30 iunie, Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea asupra noilor modificări din Legea Bugetului, ce prevăd, inclusiv, majorări de salarii pentru cadrele medicale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?