Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cenușă: Premierul Gavrilița fără să vrea își aprinde paiele în cap

6 noi. 2021,, 12:00   Politică
23328 4

„Premierul Gavrilița fără să vrea își aprinde paiele în cap, iar motivul este modul cum comunică și își structurează argumentele”, menționează analistul Dionis Cenușă într-o postare pe facebook.

Acesta a făcut referire la modul în care premierul a răspuns la întrebările legate de compensațiile pentru consumatori de gaz. În timp ce unele argumente au sens, altele par deplasate de la subiect, spune Cenușă.

„Premierul s-a referit la faptul că unii moldoveni din zonele rurale urmează tradițiile și își construiesc case mari, deși ar fi săraci. Din aceasta ar reieși că unii moldoveni sînt vinovați dacă nu își pot achita facturile pentru încălzirea caselor mari, deoarece nu ar avea resurse financiare. Poate e adevărat că unii urmează tradițiile mai mult decît alte raționamente, dar nu mi se pare tocmai corect ca să se facă asemenea remarci în momentul cînd moldovenii se confruntă cu scumpiri legate de sectorul energetic. De asemenea, este abordare discriminatorie în raport cu populația de la sate. Case mari sînt și la Chișinău și în alte orașe ale țării, nu doar la sat”.

El a mai remarcat că compensațiile legate de scumpirea prețului la gaz trebuie să vizeze în primul rînd consumatorii de facto de gaze de la orașe și sate.

Cenușă spune că autoritățile pot folosi două tipuri de instrumente pentru a compensa cheltuielile părților sociale defavorizate: vouchere (folosite recent în Franța) pentru populația cu venit lunar mai mic sau aplicarea diferențiată a tarifelor în funcție de venitul lunar. Aceste două instrumente au fost recomandate recent de către UE pentru statele membre.


„Așadar, premierul și alți reprezentanți ai guvernării trebuie fie foarte atenți la modul cum comunică pe subiecte sensibile în perioade critice: case mari sînt și la Chișinău, nu doar la sate! În altă ordine de idei, guvernul trebuie să comunice mai abil și clar pe marginea compensațiilor, pentru a nu produce confuzie și respectiv nemulțumire. După cum am menționat mai sus, vorbim despre lunile reci ale anului (Noiembrie-Martie sau circa 5 luni) și despre cel puțin două instrumente de sprijinire a consumatorilor (vouchere sau tarife diferențiate)”, a mai scris Cenuță îe facebook.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?