X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Cenușă: Litvinenco ar trebui să-și ceară scuze publice

16 ian. 2022,, 09:14 (reactualizat 17 ian. 2022,, 02:00)   Politică
9659 32

Politologul Dionis Cenușă critică declarațiile minitrului Justiției, Sergiu Litvinenco, adresate funcționarilor de stat care își publică facturile la gaz.

"Pe de o parte, suntem martorii unei încercări de a restricționa libertatea de expresie. Pe de altă parte, exponenții puterii fac aluzii că va trimite ANI-ul peste funcționarii critici", explică politologul.

Potrivit lui, ministrul trebuie să-și retragă declarația și să-și ceară scuze publice, în primul rînd față de votanții PAS

"- Acest lucru arată ca o amenințare cu folosirea ANI împotriva celor care critică guvernarea pentru situația din sectorul energetic - scumpirile prețului pentru gazele naturale.

- Anterior reprezentanții puterii au lansat declaratii ce aratau a intimidare a ANI-ului (cazul judecătorului constituțional Domnica Manole), acum Ministrul Litvinenco face declarații care se asemeană cu intimidarea criticilor prin intermediul ANI-ului intimidat.


- Din partea unui reprezentant al guvernării ar fi mai adecvată exprimarea unui semn de empatie față de cetățeni, nu o trivializare sau ridiculizare a problemei prețului ridicat la gaze naturale (chiar dacă e vorba de funcționari publici nemulțumiți). Mai mult ca atît, este neclar de ce guvernanții recurg la declarații auto-distructive și demonstrații de putere cu avertizări privind utilizarea instituțiilor devastat. Cel mai potrivit răspuns se ascunde în monopolul absolut asupra puterii de care se bucură PAS în prezent.

Ministrul trebuie să-și retragă declarația și să-și ceară scuze publice, în primul rînd față de votanții PAS. Guvernarea nu poate să-și compromită agenda de reforme prin asemenea ieșiri ale unor reprezentanți ai guvernului, care lasă de înțeles că unele instituții publice pot fi utilizate ca instrumente politice.

Minimul necesar în cazul acestui scandal este ca Ministrul să se dezică de declarație. De asemenea, cu această ocazie, societatea civilă ar putea să îi amintească guvernării că instituțiile de stat din subordinea guvernării nu pot fi intimidate (cazul lui Manole) și nici folosite în calitate de sperietori", spune analistul Dionis Cenușă.

7
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?