Criza energetică stiri: 778
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7218
Obiectiv european stiri: 292

Cenușa despre constatarea ANI: Sandu și Litvinenco s-ar fi putut abține

4 ian. 03:15   Politică
3637

Politologul Dionis Cenușa a comentat reacția șefei statului, Maia Sandu, și pe cea a ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, la actul de constatare al Autorității Naționale de Integritate (ANI), publicat la data de 31 decembrie 2021.

„Aceste acțiuni pot fi interpretate drept act de intimidare instituțională în raport cu ANI”, a precizat politologul, transmite Știri.md.

„Chiar dacă guvernarea nu vrea ca așa să pară, dar modul cum, în mod parcă sincronizat, președintele Sandu și Ministerul Justiției atacă ANI pe marginea hotărîrii legate de conflictul de interese al judecătoarei constituționale Domnica Manole, aceste acțiuni pot fi interpretate drept act de intimidare instituțională în raport cu ANI.

- Există remedii legale pentru a contesta hotărîrea ANI, fără a recurge la discursuri de intimidare a inspectorilor de integritate, care și așa sînt insuficienți și cu salarii reduse în trecut.

- Domnica Manole are posibilitatea să atace ANI în judecată și sigur nu are nevoie de sprijin de la actorii politici. Totodată, președintele țării ar fi trebuit să fie mai atent în lansarea de declarații. Cum președintele poate concomitent să declare ceva ilegal și, totodată, să recunoască faptul că dispune de pregătire în domeniul juridic pentru a comenta pe subiect cu certitudine.


- Cea mai simplă soluție e ca judecătoarea să se clarifice în instanță, iar președintele țării și Ministerul Justiției pot să aștepte rezultatele proceselor de judecată, fără să lanseze declarații grave, care pot face presiune asupra ANI și a inspectorilor de integritate.

Vorbim despre limitarea influenței politicului asupra instituțiilor care trebuie să se simtă comod, pentru a asigura integritatea celor plătiți din bani publici”, a scris Dionis Cenușa pe rețelele sociale.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав