X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Cenușă: Comisia de la Veneția a cerut explicații de la oficialii moldoveni

29 dec. 2021,, 07:00   Politică
7033 2

Președinția continuă să justifice acțiunile Parlamentului în vederea adoptării legii procuraturii generale. Asta se întîmplă, chiar dacă Comisia de la Veneția a emis o opinie critică, spune analistul politic Dionis Cenușă.

Potrivit lui, există îngrijorări exprimate la nivelul experților europeni că asupra procedurii de evaluare a procurorului planează suspiciuni de politizare a procesului.

- Președintele Sandu spune că cică legea trebuia votată repede ca să fie prevenite lucruri “critice” cu efecte de cascadă. Cred că Maia Sandu încurca adoptarea cu abateri cu legea și suspendarea lui Stoianoglo, care s-a realizat datorită unei sincronizării a acțiunilor, inclusiv numirea ombudsmanului. Nu exista niciun motiv pentru a urgenta procesul de adoptare a legii, iar adoptarea acesteia cu devieri și fără a fi avizată de Comisia de la Veneția nu a făcut altceva decît să discrediteze guvernarea.

Tot președintele țării recunoaște că legea este problematică, deoarece altfel nu ar spune că aceasta ar trebui corectată acum. Din aceasta se poate deduce că de la bun început s-a adoptat în mod deliberat o lege defectuoasă pentru a introduce mecanismul de evaluare a procurorului.

Acum, procesul de ajustare a legii poate fi tărăgănat pînă la nesfîrșit, iar în timp ce legea este modificată, guvernarea poate continua cu procedura de evaluare a lui Stoianoglo.


Din evaluarea făcută de experții europeni este limpede că asupra procedurii de evaluare a procurorului planează suspiciuni serioase cu privire la politizarea procesului.

Trebuie de remarcat faptul că Comisia de la Veneția cere explicații de la oficialii moldoveni, iar aceștia, aparent, din modul cum se exprimă Maia Sandu, ar întîmpina dificultăți să se facă crezuți la Strasbourg, scrie analistul.

6
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?