Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cenușă a comentat vizita lui Popescu la Moscova

18 noi. 2021,, 07:32   Politică
3879 3

Analistul politic Dionis Cenușă a comentat vizita ministrului afacerilor externe și integrării europene al R. Moldova, Nicu Popescu, la Moscova. „Ministrul a sugerat că deplasarea de la Moscova e un succes.

Dificil de înțeles cum din declarații despre „presiuni” de la Sandu/PAS și simpatizanții lor (inclusiv din sectorul asociativ), s-a ajuns atît de repede la relații cu temperatură „călduroasă”, a scris Cenușă pe pagina de Facebook.

Printre altele: Am terminat de ascultat ce a declarat Ministrul Popescu pentru postul de radio Echo Moscvî de la Moscova. Unele aspecte îmi par extrem de controversate, le voi lua pe blocuri:

Rusia:

El a lăudat relația cu Rusia, de parcă criza gazului, embargoul la vinuri și staționarea trupelor militare nu ar fi o problemă. Amintesc că Ministrul Spînu în Parlament și deputați PAS au declarat deschis că Rusia a pus presiunea pe Moldova și a folosit intrumentul gazelor. Deci, există o dualitate în declarații și poziții din partea guvernării, demonstrată la Moscova de Ministrul Popescu. Apropo, cînd jurnalistul l-a întrebat că dacă pașapoartele rusești în rîndul cetățenilor din regiunea transnistreană sînt o problemă pentru guvernare/Moldova, ministrul a spus că “nu”. Adică pașaportizarea populației din regiunea transnistreană nu este o problemă pentru Sandu/PAS/Guvernare. Acest lucru l-a sugerat Nicu Popescu în interviu.


El a mai spus că Moldova nu este parte a Uniunii Euroasiatice, deoarece nu au fost îndeplinite procedurile de ratificare. Acest lucru se știe din 2018 încoace, problema este însă în faptul că Uniunea Euroasiatică i-a conferit statutul de țara observator, care nu implică proceduri la nivel național. Un lucru nu-l exclude pe celălalt, iar ignorarea lui lasă subiectul nerezolvat (forțele pro-ruse îl vor exploata oricum).

Regiunea transnistreană:

Da, ministrul a repetat că țara este neutră și că trupele militare ruse trebuie să plece, el însă nu s-a opus ideei de a avea pacificatori ruși. Îmi pare însă mai problematică altă declarația a ministrului. El a spus că situația este liniștită («спокойная») în regiune, deoarece nu au fost împușcături din anii 90. Cum poate fi situația liniștită cînd școlile de predare în limba romînă sînt hărțuite de regimul separatist, iar drepturile omului nu există ca noțiune practică. Mesajul lui Popescu este îngrijorător, deoarece evită subiecte grave legate de situația din regiunea transnistreană. Aparent, el nu a învățat lecția din 2019 cînd a fost condamnat pentru că a declarat că războiul de pe Nistru a fost “unul civil”.

Pandemia:

E ultimul bloc la care vreau să atrag atenția. Atunci cînd jurnalistul l-a întrebat de ce rata de vaccinare este scăzută, Ministrul Popescu a spus ca circa 25% este vaccinată (e greșit - circa 35% din populație). De asemenea, el adăugat că unul din motive este dezinformarea fără a spune un singur cuvînt despre propaganda rusească pe subiectul vaccinării. Deci, Ministrul a evitat din răsputeri să spună ceva critic despre presa pro-Kremlin de la Moscova care dezinformează populația din Moldova (lucru demonstrat cu evidență clară). De asemenea, tot în legătură cu pandemia, Ministrul a spus că migranții moldoveni s-ar fi reorientat spre UE în timpul pandemiei. Chiar datele statistice ale Rusiei arată că schimbarea a început să aibă loc mult mai devreme decît pandemia.

În concluzie, Ministrul a sugerat că deplasarea de la Moscova e un succes. Dificil de înțeles cum din declarații despre „presiuni” de la Sandu/PAS și simpatizanții lor (inclusiv din sectorul asociativ), s-a ajuns atît de repede la relații cu temperatură „călduroasă”. Este evident că Ministrul Popescu s-a retras de la orice declarație critică adresată Rusiei (istorie - Ribentropp-Molotov; regiunea transnistreană - pașaportizare; pandemie - dezinformare etc.). Per ansamblu, Ministrul a spus ceea ce Lavrov și Rusia a vrut să audă, în efortul de a pune bazele unei „relații constructive”, a scris Dionis Cenușă pe pagina sa de Facebook.

Șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu a efectuat în perioada 16-17 noiembrie o vizită la Moscova, la invitația omologului rus.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?