Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cei doi deputați ai Partidului „ȘOR”, eliberați: Procuratura, nemulțumită

26 mar. 2021,, 10:08   Politică
3070 0

Procuratura Generală consideră „ilegale” încheierile Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana, prin care deputații Denis Ulanov și Petru Jardan au fost eliberați sub control judiciar, și anunță că le va contesta la Curtea de Apel Chișinău.

Angajații Procuraturii Anticorupție au solicitat plasarea celor doi deputați ai Partidului „ȘOR”, în arest preventiv pentru 30 de zile, însă magistrații nu au ținut cont de argumentele procurorilor.

Demersul în privința deputatului Petru Jardan a fost examinat în lipsă, acesta refuzînd să se prezinte în fața magistraților.

Amintim că Denis Ulanov și Petru Jardan au rămas fără imunitate parlamentară luni, 22 martie, scrie ziarulnational.md.

Denis Ulanov este învinuit de escrocherie și spălare de bani în dosarul care vizează frauda bancară, iar Petru Jardan – de abuz de serviciu în dosarul privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.


Mai exact, Denis Ulanov ar fi contribuit cu „mijloace și instrumente” pentru sustragerea de la Banca de Economii (BEM) în folosul „Victoriabank” și spălarea a 12,5 milioane de dolari și 23,8 milioane de euro. Banii ar fi fost utilizați într-o tranzacție care viza vinderea de către Veaceslav Platon lui Vlad Plahotniuc a 38,2% din acțiunile „Victoriabank”, în octombrie-noiembrie 2014, dar și a altor active, inclusiv „Asito” sau „Casa Modei”. De acest contract de vînzare-cumpărare pentru care s-au achitat bani sustrași de la BEM s-a ocupat deputatul Denis Ulanov, în baza unei procuri de la compania „Insidown” din Cipru, care apare în raportul Kroll.

Totodată, Petru Jardan, fost director interimar al Aeroportului Internațional Chișinău în anul 2013, cînd acesta obiectiv strategic aparținea statului, ar fi acționat în interesul unui grup criminal și ar fi prejudiciat compania cu 4,9 milioane de lei. Deși cunoștea decizia Guvernului care a permis darea în concesiune a Aeroportului, Jardan a transferat 378 de mii de euro pe conturile unei companii de asigurări, „Galas” SA, în calitate de prime de asigurare chiar și după concesionarea bunului de stat. Mai mult, Jardan a făcut parte din comisiile privind elaborarea studiului de fezabilitate și organizării concursului de concesiune a Aeroportului în calitate de persoană publică, iar peste puțin timp a ajuns administrator la SRL-ul care a primit în concesiune acest obiectiv strategic.

Ambii învinuiți pledează nevinovați.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?