X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

CEDO cere Guvernului Moldovei explicaţii privind dosarul lui Filat

20 mar. 2020,, 07:40   Politică
4157 2

CEDO cere Guvernului Moldovei explicaţii privind dosarul lui Filat. Scrisoarea Curţii de la Strasbourg a fost publicată pe facebook de însuşi fostul prim-ministru, condamnat pentru corupţie.

Potrivit agenţiei Infotag, el a scris că "CEDO a solicitat ca Guvernul Republicii Moldova să dea explicaţii în special la faptul în ce măsură declaraţiile făcute de către reprezentanţii statului în cadrul şedinţei Parlamentului din 15 octombrie 2015 (atunci cînd Filat a fost lipsit de imunitate parlamentară şi, ulterior, reţinut de procurorii anticorupţie) au respectat prezumţia de nevinovăţie", transmite Știri.md.

"Respectarea principiului prezumţiei nevinovăţiei constituie o garanţie care vizează procesul echitabil. CEDO a constatat, în multiple cauze, violarea acestui principiu, mai cu seamă ca urmare a expunerilor publice în privinţa vinovăţiei unei persoane nu doar de către judecători, ci şi de către oficiali de stat (preşedinţi de stat, preşedinţi de parlament, miniştri ai justiţiei, procurori sau reprezentanţi ai organelor de urmărire penală)", a subliniat fostul premier.

Potrivit lui, respectarea principiului prezumţiei nevinovăţiei "interzice oficialilor să facă declaraţii despre procedurile penale aflate în derulare, mai cu seamă cînd prin acestea se încurajează publicul să creadă în vinovăţia unei persoane cercetate penal şi să predetermine analiza faptelor de către autoritatea judecătorească competentă".

"În cauza penală în care am fost vizat s-a procedat contrar acestor interdicţii legale. Declaraţiile înalţilor oficiali de stat privind vinovăţia, făcute în şedinţa parlamentului din 15 octombrie 2015, au avut ca şi efect crearea în societate a unei false percepţii despre vinovăţie şi vicierea fundamentală a întregului proces penal", susţine Filat.


De asemenea, el a menţionat că CEDO a invitat Guvernul Republicii Moldova să se pronunţe asupra legalităţii detenţiei în arest pe durata examinării apelului şi dacă legislaţia naţională prevedea o cale efectivă de contestare a deţinerii în arest în acea perioadă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?