TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

CEDO a început examinarea dosarului privind anularea alegerilor din Chișinău

CEDO a început examinarea dosarului privind anularea alegerilor din Chișinău

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a început examinarea dosarului depus de Andrei Năstase privind anularea alegerilor pentru primăria Chișinău.


Cererea privește invalidarea rezultatelor alegerilor de anul trecut pentru primăria Chișinău, care a arătat o victorie clară pentru Andrei Năstase, candidat al opoziției. Invalidarea a fost dispusă de instanță pe motiv că Năstase a îndemnat pe facebook oamenii să iasă la vot, în ziua alegerilor.


„Apelul reclamantului către alegători a fost interpretat de instanțele interne ca un act de campanie în timpul unei perioade în care a fost interzisă prin lege. Instanțele au considerat că este o încălcare a legislației electorale de către reclamant pentru că ar fi avut un impact semnificativ asupra rezultatului final al alegerilor, avînd în vedere numărul important de acțiuni și like-uri primite la transmisiunile live pe Facebook ale reclamantului și diferența de numărul de voturi primite de cei doi candidați la alegeri. Reclamantul a contestat decizia, argumentînd, printre altele, că aceasta a fost motivată politic și că i-a fost încălcat dreptul la libertatea de exprimare. Cu toate acestea, decizia a fost confirmată de instanțele superioare ierarhic superioare”, se spune pe site-ul CEDO.


Amintim că Andrei Năstase a cîștigat turul doi al alegerilor pentru Primăria Chișinău din 3 iunie 2018, acumulînd 52,57% din voturi în fața candidatului PSRM Ion Ceban.


La 19 iunie, la 16 zile după alegeri, Judecătoria Centru a capitalei a invalidat mandatul lui Andrei Năstase. Decizia a fost criticată dur de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load