Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

CEC va amenda partidele care nu și-au prezentat rapoartele financiare

19 apr. 2022,, 13:00   Politică
2675 0

Comisia Electorală Centrală (CEC) a luat act de rapoartele privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru anul 2021. Astfel, din 55 partide politice care aveau obligațiunea să prezinte rapoartele privind gestiunea financiară, doar 33 de entități s-au conformat prevederilor legale, prezentîndu-le, în termen, atît pe suport de hîrtie și prin SSI „Control financiar”.

La fel, CEC a constatat că 9 partide politice, deși au prezentat în termen rapoartele, nu au respectat obligația de a prezenta rapoartele financiare, în ambele modalități prevăzute de lege, atît pe suport de hîrtie, cît și pe suport electronic. CEC a obligat aceste partide politice să înlăture, în termen de 5 zile, neconformitatea și să prezinte versiunea lipsă a raportului privind gestiunea financiară adică pe suport de hîrtie sau electronic prin SSI „Control Financiar”.

În același context, alte 8 formațiuni politice nu au prezentat rapoartele financiare sub nicio formă: Partidul Social Democrat, Partidul Politic NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ, Partidul „Moldova Unită – Eдиная Молдова”, Partidul Acţiunea Democratică, Partidul Politic Partidul „RENAȘTERE”, Partidul Politic „Partidul Societății Progresiste”, Partidul Politic Moldovenesc „Ai Noștri” și Partidul Politic „Partidul Progresului Național”. Și în aceste cazuri, în termen de 5 zile, entitățile politice au fost obligate să prezinte rapoartele financiare.

Potrivit hotărîrii CEC, a fost dispusă inițierea procesului contravențional în privința persoanelor cu funcție de răspundere din cadrul partidelor politice care nu au prezentat rapoartele financiare sub nicio formă sau nu au respectat obligația de a le prezenta atît pe suport de hîrtie, cît și suport electronic. Președintele Comisiei Electorale Centrale va cita persoanele cu funcție de răspundere din cadrul acestor partide pentru examinarea faptelor și, după caz, întocmirea proceselor-verbale cu privire la contravenție.

Totodată, CEC a constatat că 9 partide politice ale căror venituri sau cheltuieli anuale depășesc un milion de lei urmau să prezinte rapoarte de audit pentru anii 2019-2021. În termenul prevăzut de lege, raportul de audit a fost prezentat de Partidul Democrat din Moldova și Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Cu referire la alte 7 partide vizate de obligațiune CEC a prelungit termenul de prezentare a raportului de audit pînă la 1 iulie 2022.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?