COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 539 104   INFECTAȚI 258 484(+119)   TRATAȚI 251 347     DECESE 6240(+4)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2819
Puterea stiri: 6418
Coronavirus stiri: 7296

CEC, îndemnată să deschidă 198 de secții de votare peste hotare

27 mai. 16:00   Politică
1478 15

Partidul Acțiune și Solidaritate (CEC) a expediat astăzi Comisiei Electorale Centrale (CEC) propunerile privind numărul secțiilor de votare care urmează a fi deschise peste hotarele țării, precum și condițiile de votare care ar urma să fie asigurate.

Astfel, suplimentar celor 139 secții de la alegerile prezidențiale din 2021, PAS propune CEC deschiderea, în total, a 198 de secții de votare pentru aceste alegeri, adică cu 59 de secții de votare mai mult decît în alegerile prezidențiale. Despre aceasta au anunțat în cadrul unei conferințe de presă deputații PAS, Igor Grosu, Sergiu Litvinenco și Galina Sajin.

În context, președintele PAS, Igor Grosu, a menționat că peste 100 de mii de cetățeni din diasporă s-au înregistrat prealabil ca alegători.

„Și de data aceasta cetățenii din diasporă au dat un exemplu de mobilizare, de implicare și au transmis un mesaj foarte clar, odată pentru autoritățile noastre, responsabile de organizare și doi, pentru noi, cei de acasă, despre cum trebuie să ne mobilizăm și să ne implicăm la alegerile parlamentare anticipate. În 2020 la alegerile prezidențiale peste 250 000 de cetățeni din afara țării și-au exprimat votul. Datorită dumneavoastră am reușit să eliberăm instituția prezidențială de hoți. Pe 11 iulie aveam următoarea șansă, să eliberăm Parlamentul de hoți, iar fără diasporă lucrul acesta va fi greu de făcut”, a adăugat președintele PAS.

Vicepreședintele PAS, Sergiu Litvinenco, a anunțat că a expediat astăzi în adresa CEC propunerile PAS privind suplinirea numărului secțiilor de votare: „La alegerile prezidențiale din 2020, precum se știe, am avut o prezențăimpresionantă la secțiile de votare. Din păcate, pentru mulți cetățeni nu au ajuns buletine de vot la unele secții, iar pentru alții experiența de la alegeri a însemnat ore în șir așteptînd să voteze sau distanțe enorme parcurse pînă la secția de votare”.


Astfel, PAS propune să fie deschise 9 secții suplimentare în Germania. Este vorba de +1 o secție la Berlin, +2 la Frankfurt și deschiderea unor secții noi la Potsdam, Leipzig, Nurnberg, Dusseldorf, Hannover, Bremen. De asemenea, PAS argumentează deschiderea a trei secții suplimentare la Londra, dar și a unor secții suplimentare în Northampton, Leicester, Liverpool, Cambridge.

În Franța, unde la fel au fost cozi la alegerile prezidențiale și buletine de vot insuficiente, PAS propune deschiderea a trei secții suplimentare la Paris și în regiunea Parisului, dar și a unei secții în Toulouse, la sudul Franței.

„În Italia este necesară deschiderea unor noi secții în următoarele orașe: Terni, Bologna, Parma, Cesena, Padova, Verona, Venezia-Mestre, Milano, Piacenza, Grosseto, Reggio-Calabria. Pentru Israel propunem deschiderea suplimentar secției din Tel-Aviv a unei secții în orașul Beer-Sheva, Haifa și Ierusalim. Pentru SUA propunem deschiderea a noi secții la Pensacola, Portland, Miami, Philadelphia, Las Vegas. Propunem deschiderea a noi secții și în România, Belgia, Luxemburg, Islanda, Danemarca, Spania, Portugalia, Grecia, Canada, Elveția, Olanda, Finlanda, Norvegia, regiunea Irlandei de Nord-Belfast”, a precizat Litvinenco.

De menționat că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a propus CEC să fie deschise 190 de secții de votare, cu 51 mai multe decît la alegerile prezidențiale. CEC urmează să ia o decizie pe 5 iunie curent.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ce activități ai vrea să practice copiii în timpul vacanței?
🔽🔽