Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

CEC a refuzat înregistrarea unui candidat la funcția de bașcan al Găgăuziei

24 mar. 2023,, 11:15   Politică
3167 0

Serghei Cimpoieș a primit refuz din partea Comisiei Electorale Centrale din Comrat, pentru înregistrarea în alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei.

Potrivit președintelui Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia, Iana Covalenco, verificarea listelor de subscripție depuse de acesta nu permite înregistrarea candidaturii sale pentru participarea la alegeri.

În nota explicativă, CEC din Găgăuzia a indicat că din 1864 de semnături prezentate în susținerea candidaturii lui Serghei Cimpoeș, CEC din Găgăuzia a anulat 5 semnături, din cauza faptului că aceste persoane au semnat în sprijinul lui Mihail Formuzal. CEC nu are plîngeri cu privire la restul de 1859 de semnături, dar refuză să recunoască alte 1.000 de semnături din cauza faptului că, în opinia lor, în coloana "adresa de domiciliu” în listele de subscripție este indicată doar localitatea în care locuiește semnatarul, dar nu este indicată adresa completă.

Serghei Cimpoeș a menționat că această declarație a președintelui CEC al Găgăuziei contravine cerințelor Codului Electoral al Găgăuziei și Regulamentului CEC al Găgăuziei privind procedura de întocmire și verificare a listelor de subscripție, care stabilește că alegătorul care susține un candidat "indică în lista de semnături numele, prenumele, patronimicul, data, luna și anul nașterii, locul de reședință, seria și numărul actului de identitate, data semnării și semnătura". În lege nu există nicio cerință suplimentară pentru semnatar de a-și indica adresa juridică completă.
Codul Electoral al Găgăuziei prevede nerecunoașterea și excluderea semnăturilor din listele de semnături doar în 2 cazuri: dacă semnăturile din listele de semnături se repetă; dacă semnăturile sînt false.

Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia nu a constatat astfel de încălcări.


Serghei Cimpoeș a menționat că poziția președintelui Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei, Iana Covalenco, este absurdă din punctul de vedere al cerințelor legii și logicii, deoarece Codul Electoral al Găgăuziei prevede necesitatea colectării a cel puțin 75 de semnături în fiecare o treime din localitățile din Găgăuzia. În același timp, autoritățile locale întăresc prin ștampilă semnăturile adunate, ceea ce confirmă faptul că locuitorii care s-au înscris în listele de subscripție sînt locuitori ai acestei localități.
Potrivit lui Serghei Cimpoeș, acțiunile Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia sînt de natură politică la comandă. Serghei Cimpoeș intenționează să obțină anularea acestei decizii absurde și ilegale, în opinia sa, a Comisiei Electorale Centrale din Găgăuzia în instanță și reintegrarea sa în lista de candidați.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?