X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cebotari spune în ce situație PDM va cere demiterea Guvernului Chicu

20 noi. 2019,, 09:44   Politică
6851 2

Partidul Democrat va înainta moțiune de cenzură Guvernului Chicu dacă executivul va folosi resursa administrativă pentru a-i ajuta președintelui Igor Dodon.

Declarația a fost făcută de deputatul democrat Vladimir Cebotari. Politicianul a adus și un exemplu de utilizare a resursei administrative în campanie electorală - și anume faptul că fosta prim-ministră a mers la întîlniri unde a îndemnat cetățenii să voteze pentru candidații blocului ACUM, în campania pentru alegerile generale locale. Democratul spune că dacă acest lucru se va întîmpla și cu Guvernul Chicu, atunci PDM va cere demiterea lui, transmite ipn.md.

Totodată, Vladimir Cebotari a menționat că și-ar dori ca proaspătul Guvern să aibă o poziție pro-Moldova, dar să stabilească relații bune cu partenerii atît din Vest, cît și din Est. În același timp, democratul este de părere că prim-ministrul Ion Chicu ar fi trebuit să întreprindă primele vizite oficiale la București și Kiev, dar nu la Moscova, așa cum este planificat.

Vladimir Cebotari a mai declarat, referindu-se la alegerile prezidențiale, care urmează să aibă loc anul viitor, că actualmente în Parlament, practic, este imposibil să fie modificată Constituția astfel încît anul viitor președintele țării să fie ales în legislativ, dar nu prin vot direct. Potrivit lui, chiar dacă modificarea ar putea fi votată în Parlament, ea nu va fi confirmată de Curtea Constituțională. „Această Curte Constituțională în care se află reprezentanții Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Partidului Acțiune și Solidaritate. (...) În caz contrar, dacă aceste modificări în Constituție vor fi făcute, atunci trebuie să presupunem că ele vor fi aprobate cu ajutorul oamenilor care au fost trimiși acolo de Maia Sandu și Andrei Năstase”, a declarat Vladimir Cebotari în cadrul emisiunii „O nas” de la postul Jurnal TV. Totodată, democratul consideră că Constituția nu trebuie modificată pentru nimeni.

Expertul în politici publice Ștefan Gligor susține că între socialiști și democrați există înțelegeri. Potrivit lui, fără aceste înțelegeri și garanția securității persoanelor influente din Partidul Democrat niciodată Guvernul Chicu nu ar fi fost numit. În plus, Ștefan Gligor este de părere că PDM nu va protesta împotriva numirii procurorului general pentru că viitorul procuror despre care se speculează în spațiul public ar fi sub influența politică a lui Igor Dodon și între socialiști și democrați există aceste garanții de neatingere.

Expertul susține că actualmente PDM este într-o poziție foarte comodă: nu răspunde pentru nimic, chiar dacă în Guvernul numit de socialiști și democrați fac parte persoane care anterior au lucrat în executivul PDM. „Eu înțeleg toate acestea din punct de vedere politologic. Este clar că democrații și-au salvat partidul de un procuror general independent”, a afirmat Ștefan Gligor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?