Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ceban, dezlănțuit la adresa guvernării: încearcă să ne blocheze proiectele

11 dec. 2021,, 12:45   Politică
5304 16

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, vine cu noi critici la adresa guvernării. Potrivit edilului, reprezentanții puterii centrale ar încerca să blocheze proiectele inițiate în Chișinău.

Primarul general se plînge că cea mai mare parte din bugetul municipalității este direcționată la nivel central, iar înapoi din bugetul de stat capitala primește extrem de puțin, în condițiile în care Chișinăul este cel mai mare plătitor de impozite din țară, transmite Noi.md cu referire la Știri.md.

Primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, critică din nou guvernarea menționînd că la nivel central sînt demise persoane profesioniste și angajați în loc oameni obedienți puterii.

„În jumătate de an n-am văzut niciun rezultat al activității acestei guvernări, cu excepția faptului că și-a subordonat toate instituțiile de stat, Procuratura, SIS, Teleradio-Moldova, oamenii de partid apar peste tot. Unde este transparența și meritocrația despre care se vorbea? De ce au fost demiși sute de oameni profesioniști? Existau pretenții față de unii, că ar avea o anumită apartenență politică, dar restul de ce au fost demiși? Au fost demiși oameni care au lucrat cîte 20 de ani în structurile de stat”, a spus Ion Ceban în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la RTR Moldova.

De asemenea, Ceban spune că are o relație tensionantă cu reprezentanții administrației publice centrale. Edilul se plînge că Guvernul lasă capitala fără fonduri, în condițiile în care o mare parte din banii acumulați în Chișinău sînt direcționați în bugetul de stat.


„Indiferent de problemele pe care încearcă să le creeze municipalității, noi ne vom descurca. Scopul lor este de a ne încurca, de a ne bloca proiectele. Ei preiau toți banii orașului, o astfel de situație nu era pe vremea lui Dorin Chirtoacă, înapoi nu întorc nimic. Dar chiar și în această situație financiară dificilă, anul viitor vor fi mai multe proiecte decît în acest an. În perioada de iarnă, Chișinăul este singurul care compensează 40% direct în factură pentru plata agentului termic, dar nu pentru toți, ci doar pentru cei a căror venituri nu depășesc 3.000 de lei pentru un membru al familiei. 90 de milioane de lei pe an cheltuim pentru această compensare. Din cauza acestor incompetenți de la guvernare care n-au putut negocia și rezolva problemele, noi trebuie să majorăm suma cu 53 de milioane”, a mai spus edilul Chișinăului.

Potrivit deciziei autorităților publice centrale, în municipiile Chișinău și Bălți prețul unei gigacalorii va fi compensat și de către Guvern. Astfel, pentru prima gigacalorie consumată, Guvernul va compensa 67%. Este vorba despre 222 de mii de consumatori din Chișinău și Bălți care sînt conectați la încălzirea centralizată.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?