Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ceban, despre implicarea sa în campania electorală, alături de Igor Dodon (INTERVIU)

21 oct. 2020,, 15:39   Politică
3841 5

Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban a anunțat că își ia concediu din cont propriu pentru o săptămână, timp în care va susține candidatura actualului șef de stat, Igor Dodon, la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

Decizia a coincis cu un interviu pentru unimedia, programat încă de săptămîna trecută, așa că aflați mai multe detalii și explicații chiar de la edilul orașului despre implicarea sa în actuala campanie electorală.

1.De ce ați decis să vă implicați în campanie și să-l susțineți pe Igor Dodon? A fost o decizie din propria inițiată, v-a rugat Igor Dodon sau vă simțiți cumva îndatorat în față foștilor colegi de partid?

Ion Ceban: Vreau să fiu corect și de aici pornesc. În ultima perioadă, tot mai des sînt confuzii în ceea ce privește - mă implic sau nu în campanie, că aș face acest lucru fiind în funcția de primar sau alte comentarii care nu-și au locul. Am anunțat și am organizat diverse evenimente la care au participat toți doritorii, dar și am invitat toată lumea. În plus, sînt proiecte mari în Chișinău care sînt implementate cu ajutorul conducerii statului, iar despre asta nu pot să nu spun și aici iar toți interpretează. Am luat această decizie pentru a fi alături de colegii mei cu care am muncit mulți ani și am reușit multe să realizăm pentru cetățeni. Nu este vorba de o datorie sau că mi s-a cerut, sînt persoană de echipă și îmi dau seama că acum este timpul să fiu parte a echipei. Știu că mereu am fost susținut de către colegi, iar acum dacă pot să o fac, o voi face, deoarece așa sînt eu, să fiu corect, în raport cu toată lumea, dar și cu mine.

2. Cum vă veți implica în campanie electorală dacă nu mai sînteți membru PSRM, vă luați înapoi carnetul de membru de partid?


Ion Ceban: Nu sînt membru de partid, dar cum am comunicat am rămas colegi și nu am uitat niciodată de unde am pornit. Astăzi reprezint chișinăuienii și nu voi lua carnetul de membru de partid. Am „carnetul de încredere” oferit de locuitorii municipiului Chișinău și voi face tot pentru a nu-i dezamăgi. Sunt sincer cu ei, iată de ce am decis să iau concediu din cont propriu și să mă implic în campanie, pentru a-l susține pe domnul Dodon - deoarece cred că lucrurile pot fi schimbate, deoarece avem un exemplu de până acum, de stabilitate și dorința de a face lucruri frumoase pentru oameni.

3. Ce concret veți face în această săptămână cât veți fi în concediu din cont propriu și cine vă va înlocui?

Ion Ceban: Persoana responsabilă pe care o voi delega pentru a exercita atribuțiile primarului general este viceprimarul Ilie Ceban. Dumnealui a rămas responsabil și în perioada când am fost în concediul anual. Am toată încrederea în dumnealui, este un profesionist și am încredere și în echipa pe care am consolidat-o în aproape un an de mandat. Eu, reiterez, mă voi implica în campania electorală în măsura în care este prevăzută de legislație, voi susține candidatura lui Igor Dodon și voi acorda toate cunoștințele mele în acest domeniu, deoarece împreună am făcut echipă în mai multe campanii electorale.

4. Există cineva din echipa primăriei care vi se alătură în campania electorală?

IonCeban: Echipa din cadrul primăriei rămâne să muncească în continuare. Avem multe proiecte în derulare. Zeci de proiecte mari de infrastructură, care sînt implementate concomitent în capitală. Oamenii văd aceste lucruri, aceste schimbări și vreau să dau asigurări, că au fost mai multe întrebări, astfel de proiecte și modernizări, vor avea loc și după alegerile prezidențiale. Îmi propun ca unele dintre proiecte să fie realizate într-un termen mult mai operativ. Nu am cerut de la nimeni din echipă să se implice în campanie, să participe, sau să facă agitație. Eu am poziția mea, iar poziția fiecăruia o respect cu demnitate. Am o echipă puternica ce mă susține, am încredere în fiecare dintre ei.

5. Ziceați în campania electorală pentru alegerile locale că nu vă veți implica în politică și vă vor preocupa doar treburile orașului... Când ați spus adevărul, atunci sau acum și cum oamenii să aibă încredere în dvs?

IonCeban: Am spus adevărul și atunci deoarece chiar nu m-am implicat în politică, până la anunțul meu de astăzi. Dar spun adevărul și astăzi, când am decis să mă implic în campanie. În munca de zi cu zi nu am făcut niciodată politică, nici măcar nu discutam la acest subiect cu nimeni. Este alegerea mea acum și nu cer să fiu crezut, justificat sau altfel cumva. Adevărul este atunci când oamenii văd ce se întâmplă pe străzile orașului, în cartiere și parcuri, mă refer la transformarea orașului. Adevărul este că iubesc Chișinăul și locuitorii și timpul va aranja lucrurile, iar încrederea oamenilor își joacă rolul, pentru ce sînt gata să muncesc foarte mult în continuare.

6. Veți face uz de funcția pe care o dețineți pentru a întruni angajații subdiviziunilor municipale pentru agitația electorală? Dvs veți merge la aceste întruniri?

IonCeban: Și acest lucru ar fi un moment ce m-a determinat să iau concediu din cont propriu. Dar vreau să anunț că toți candidații, oricare dntre ei are dreptul să se întrunească cu orice colectiv din orice instituție. Chiar mai mult, Primăria a permis acest lucru, iar angajații au dreptul și rămîne la latitudinea fiecăruia dacă participă sau nu la acestea. Nu este impus nimeni să vină sau să nu vină la aceste întruniri. Fiecare își face alegerea. Dacă voi merge eu? Nu voi merge, anume de a nu spune nimeni că fac uz de funcție. Neapărat voi anunța despre toate acțiunile mele, or nu am ascuns niciodată o acțiune sau alta de ochii publicului.

7. Aveți aproape un an de mandat, vorbiți despre zeci de proiecte de infrastructură, care sînt în proces de implementare și acum lăsați orașul și vă duceți să faceți campanie. Cum implică această decizie o dezvoltare a orașului?

IonCeban: În acest an s-a demonstrat că atunci când există consens și o colaborare între toate instituțiile statului, lucrurile pot fi mișcate mult mai repede. Chiar și unii foști edili au declarat că până acum primăria Chișinău nu a primit așa suporturi din partea Guvernului și a Conducerii pentru dezvoltarea infrastructurii municipalității. Ce vedem astăzi? Mai multe proiecte care sînt sau pot fi implementate imediat cu suportul autorităților centrale. Mă refer la reparația străzii Albișoara, Trotuarele Pușkin-Bodoni, Stația de Epurare sau cele de perspectivă – finalizarea construcției drumului de centură a Chișinăului, reabilitarea completă a albiei râului Bîc, îmbunătățirea parcului și a zonei de agrement de-a lungul râului; crearea unei zone economice libere și a unui parc industrial în zona municipală, soluționarea împreună a problemei mirosului neplăcut din capitală și problema tratării nămolului de la stația de epurare, reparația capitală a podului din strada Ismail. Toate aceste schimbări dar și proiecte de viitor sînt posibile deoarece am avut permanent o comunicare foarte bună cu Președintele țării și cu Guvernul. Și de aici Chișinăul are mult de câștigat. Deoarece la toate nivelele nu se face politică, dar se realizează proiecte și planuri de modernizare a orașului.

8. Domnule Ceban ideea de a aduce autospecialele din Rusia și prezența lui Igor Dodon la mai multe evenimente în ultima perioadă, deja era parte a campaniei electorale în care urma să vă implicați?

IonCeban: La toate evenimentele, am mai spus, toată lumea a participat voluntar și au venit pentru a contribui la acele acțiuni sociale. Au fost și mulți deputați, angajați ai Guvernului care au participat, oameni din diverse domenii de activitate. Lumea s-a mobilizat și așteaptă când iarăși vom organiza astfel de evenimente. Nu veți găsi pe nimeni dintre cei prezenți pe care să-i întrebați ce fac acolo și ei să nu știe, pentru că absolut nimeni nu a venit impus de cineva, ci pentru că au dorit să se implice. Pot răspunde că, da, toate evenimentele erau parte a campaniilor, doar că a celor sociale, care au ca scop îmbunătățirea condițiilor de trai în municipiul Chișinău.

Și dacă dorește să se alăture data viitoare orcine dintre ceilalți candidați, nu doar Igor Dodon, să o facă, noi sîntem deschiși și primitori. Orașul este al nostru, al tuturor.

9. Și totuși - autospeciale donate de Rusia... de ce a fost organizat evenimentul în centrul orașului, iar ajutoarele oferite de România au fost puse sub podul de la Telecentru?

IonCeban: Cele 5 mijloace de transport multifuncționale destinate pentru deszăpezirea drumurilor, care au ajuns la Chișinău, au fost donate de Federația Rusă și această donație vine în urma solicitării făcute de mine către Guvernul Rusiei și primarul Moscovei, Serghei Sobeanin, fiind un rezultat al discuțiilor pe care le-am avut, atunci când am fost în vizită, la începutul anului. Urmau să ajungă mult mai devreme, dar situația pandemică a îngreunat un pic procesul.. Cu privire la donația din România, nu a fost primăria cea care a organizat evenimentul. Eu mulțumesc tuturor celor care contribuie cu suport pentru municipiul Chișinău. Comunic cu toată lumea și mereu anunț despre donațiile făcute fie de agenții economici sau persoane fizice.

10. Ce va promis Igor Dodon în schimbul implicării dvs în campania electorală?

IonCeban: A fost o decizie a mea proprie, asumată și gândită. Deoarece știu că pot să ajut și astfel am venit cu propunerea către domnul președinte. Am comunicat la acest subiect și cred că este o decizie corectă.

11. V-a indicat vreodată Igor Dodon cum să acționați în anumite situații sau s-a implicat cumva în gestionarea orașului?

IonCeban: Deseori am avut întrevederi cu domnul președinte. Despre aceste întâlniri mereu am anunțat public, despre temele de discuție, dar și planurile de viitor. Niciodată nu mi-a indicat sau spus pe cine să iau în echipă, cum să procedez în anumite situații sau probleme. Este persoana care poate să discute la orice subiect să vină cu opinia, dar niciodată să impună anumite condiții sau idei. Este cel care a avut încredere în echipă și prin astfel de acțiuni și am colaborat tot acest timp, de când sînt în funcția de primar.

12. Veți fi remunerat în această perioadă, dacă da din ce bani?

IonCeban: Fac acest lucru deoarece îmi pasă de țară și de popor. Vreau un oraș dezvoltat și cetățeni care să aleagă să locuiască în Chișinău și să nu plece peste hotare. Știu că împreună putem reuși, iar în acest caz prețul poate fi mult mai mare, și nu mă refer la bani.

13. Apropo despre unele proiecte ce sînt implementate în Capitală de către primărie, de ce îi mulțumiți lui Igor Dodon pentru acele milioane oferite de către Guvern? Este vorba de bugetul statului, al oamenilor.

IonCeban: Nu tratați corect subiectul. Nu e vorba de mulțumiri în sensul în care îl abordați dvs. Eu mereu am spus adevărul. Iar adevărul constă în faptul că nu am fost lăsați singuri în această „corabie”. Or, într-o astfel de situație ar fi fost totul foarte complicat sau poate chiar imposibil să ajungem la rezultatele frumoase pe mai multe proiecte de infrastructură de care astăzi se pot bucura chișinăuienii.

14. În timp ce primăria și dvs personal promovați măsurile anti-Covid în capitală, la întrunirile electorale cunoaștem că nu sînt respectate aceste restricții și recomandări?

IonCeban: La toate întrunirile, întrevederile sau alte evenimente sau acțiuni, am fost pentru păstrarea măsurilor de protecție anti-Covid. În continuare, încurajez ca toate persoanele să fie responsabile, organizatorii, dar și participanții, să țină cont de toate normele. Am o rugăminte și o propunere către toți, să adune lumea, cei care doresc, afară în aer liber, pentru a nu fi nimeni supus riscului.

15. Dacă Igor Dodon ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale, vă veți suspenda și atunci din funcția de primar?

IonCeban: Abia sîntem în plină campanie. Oamenii sînt cei care urmează să analizeze și să decidă. Dacă vreți părerea mea, turul doi ar fi o cheltuială de bani enormi, sumă pe care o putem investi în alte obiective mari pentru cetățeni.

Poate voi fi egoist, dar în jur de 60 de milioane de lei, atât ar urma să se cheltuie pentru organizarea turului doi al alegerilor, iar cu acești bani în capitală am putea renova cele 2 parcuri centrale - mă refer la Parcul Catedralei și Ștefan cel Mare și Sfînt.

16. Dacă nu câștigă alegerile Igor Dodon, pe care proiecte pentru oraș putem pune cruce?

IonCeban: Nu vreau să pun cruce. Doar că, proiectele mari de care am vorbit mai sus va fi mai greu de implementat. Deoarece necesită voința tuturor actorilor implicați, mă refer la toate structurile statului. Atunci când subiectele, proiectele devin teren de politică și polemizare pentru diverși funcționari din diverse partide, nu se ajunge la un rezultat final, exemplu sînt și ședințele CMC unde PSRM nu are majoritate. Lucrurile se tărăgănează, se blochează, deoarece unii dintre cei de acolo nu sînt interesați să facă astfel ca lucrurile să meargă înainte.

17. Nu credeți că ratingul dvs va scădea după decizia de a vă implica în campania electorală?

IonCeban: Ceea ce mă caracterizează pe mine este faptul că de fiecare dată când am spus ceva și am promis - eu am făcut. Imaginea mea e creată de realizările mele, împreună cu echipa. Lucrul efectuat, obiectivele în desfășurare, implementarea proiectelor, transparentizarea activității primăriei, acest lucru trebuie să determine ratingul meu sau a oricărui alt funcționar și demnitar. Cetățenii sînt cei care vor da apreciere și își au ultimul cuvânt de spus.

18. Pe final de interviu, cânt veți prezenta raportul de activitate de la un an de zile de mandat - de fapt și motivul pentru care am solicitat acest interviu?

IonCeban: Ne gândim la acest subiect împreună cu echipa. Multe s-a reușit a fi realizate în această perioadă și multe ne propunem să realizăm, chiar începând cu anul viitor. Preferabil ar fi se merg în fiecare sector și să le vorbesc locuitorilor ce am reușit să realizăm și ce ne propunem în continuare. Orașul trebuie să renască. Asta îmi doresc cel mai mult. Și știu că împreună vom reuși!

Domnule Ceban, vă mulțumim și vom mai veni cu o invitație la UNInterviu, la care să discutăm despre programul dvs, la un an de mandat și sperăm să o acceptați.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?