X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ce urmează după demisia Guvernului Chicu

23 dec. 2020,, 17:31   Politică
13636 8

Guvernul condus de Ion Chicu și-a anunțat astăzi demisia după un mandat de activitate de un an și o lună.

Potrivit Constituției, în cazul demisiei prim-ministrului sau exprimării votului de neîncredere de către Parlament, executivul urmează să îndeplinească numai funcţiile de administrare a treburilor publice, pînă la depunerea jurămîntului de către membrii noului Guvern, notează Noi.md.

Legea supremă spune că după consultarea fracţiunilor parlamentare, Preşedintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcţia de Prim-ministru. Candidatul va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului.

Programul de activitate şi lista Guvernului se dezbat în şedinţa Parlamentului. Acesta acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

Parlamentul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.


Astfel, în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?