X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Ce urmează dacă Parlamentul nu va acorda vot de încredere Guvernului Grosu – expert

16 mar. 2021,, 18:17   Politică
12648 6

Expertul în drept constituțional Teodor Cîrnaț afirmă că în cazul în care nici Guvernul condus de Igor Grosu nu va primi votul de încredere al Parlamentului, atunci șefa statului va putea dizolva Parlamentul.

Potrivit legii, toate condițiile pentru declanșarea procedurii de dizolvare a Forului Legislativ vor fi întrunite, a explicat Cîrnaț pentru Noi.md.

„Consider că Dl Grosu nu va merge pe varianta în care s-a procedat în cazul dnei Gavrilița, cred că nu va spune: „nu mă votați la funcția de premier!”. Dacă va proceda astfel, intrăm în albia încălcării Constituției, cît și a spiritului constituțional.

Totodată, pe 23 martie expiră termenul de trei luni de la demisia guvernului Chicu. Deci dacă Parlamentul nu va acorda vot de încredere Guvernului Grosu, atunci există temei pentru dizolvarea Legislativului. Președintele se poate adresa Curții Constituționale cu un demers privind constatarea circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului și va obține cîștig de cauză. Totuși avînd în vedere situația pandemică, nu cred că se va merge pe repetarea scenariului cu Guvernul Gavrilița”, a explicat Teodor Cîrnaț.

Expertul mai este de părere că voturi pentru învesitrea acestui guvern se vor găsi, întrucît unii deputați au reevaluat situația politică din țară.


„Parlamentul în prezent se află între ciocan și nicovală, o parte din deputați cu riscul de a nu se regăsi în următorul Parlament vor fi dispuși să acorde vot de încredere acestui guvern. Nu este exclus că și socialiștii au ajuns la conlcuzia că e mai bine să renunțe la guvern și să cedeze președintelui guvernarea. Toate aceste probleme, situația epidemiologică, vor fi puse pe umerii președintelui și guvernului, ceea ce ar putea determina diminuarea ratingului șefului statului”, a mai explicat Cîrnaț.

Menționăm că președintele Maia Sandu a înaintat astăzi candidatura deputatului PAS Igor Grosu la funcția de prim-ministru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?