X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ce trebuie să facă Maia Sandu și Parlamentul după hotărîrea CC

24 feb. 2021,, 15:09   Politică
2984 6

Pe data de 13 martie, expiră termenul de 45 de zile în care președintele Maia Sandu trebuie să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru, a precizat constituționalistul Teodor Cîrnaț la Sputnik Moldova.

Expertul Teodor Cîrnaț a menționat că dacă Maia Sandu va tergiversa acest termen, ea se va adresa la Curtea Constituțională (CC), solicitând-o să constate circumstanțele de dizolvare a Parlamentului și de organizare a alegerilor parlamentare anticipate.

În opinia lui Teodor Cîrnaț, ar trebui ca astăzi-mâine Parlamentul să anunțe existența unei majorități parlamentare, formată din cel puțin 51 de deputați, care să-i propună președintelui Maia Sandu un candidat la funcția de premier.

Expertul a subliniat că CC i-a recomandat Maiei Sandu să revină la etapa consultărilor cu fracțiunile parlamentare pentru identificarea unui candidat la funcția de premier.

Aceste consultări ale președintelui cu fracțiunile parlamentare sunt obligatorii, conform Constituției, a subliniat Teodor Cîrnaț. „Dacă nu va negocia, Maia Sandu poate fi învinuită de rea-intenție”, a spus el.


În opinia comentatorului politic Roman Mihăeș, Maia Sandu ar trebui să le dea partidelor un răgaz de o zi sau două, pentru ca acestea să intre în esența deciziei CC și să inițieze negocieri între ele în vederea identificării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

Articolul 98 din Constituție stabilește:

(1) După consultarea fracţiunilor parlamentare, Preşedintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcţia de Prim-ministru.

(2) Candidatul pentru funcţia de Prim-ministru va cere, în termen de 15 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului.

(3) Programul de activitate şi lista Guvernului se dezbat în şedinţa Parlamentului. Acesta acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

(4) În baza votului de încredere acordat de Parlament, Preşedintele Republicii Moldova numeşte Guvernul.

(5) Guvernul îşi exercită atribuţiile din ziua depunerii jurământului de către membrii lui în faţa Preşedintelui Republicii Moldova.

(6) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a funcţiei, Preşedintele Republicii Moldova revocă şi numeşte, la propunerea Prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?