X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ce spune Maia Sandu despre eventuale ilegalități comise la achiziția gazului

8 iun. 2023,, 09:15   Politică
3641 0

Președintele Maia Sandu a venit cu o explicație la întrebarea de ce nu scad mai mult tarifele la gaz.

„Noi cumpărăm gaze naturale din afara țării. Cînd prețul a crescut pe piață, a trebuit să cumpărăm la un preț mai înalt, dar am oferit compensații. Am mers pe la tot felul de parteneri și i-am rugat să ne dea bani și am oferit în prima iarnă 3 miliarde de lei compensații, în a doua iarnă 5 miliarde de lei. Sînt bani mari. Pentru că nu producem gaze naturale și n-avem cum să influențăm acest preț. Regulatorul trebuie să ajusteze prețurile și să se convingă că nu se comit abuzuri. Guvernul și eu, prin politica externă, rugăm partenerii să ne ajute cînd sîntem într-o situație dificilă”, a spus Sandu, transmite Noi.md cu referire la Vocea Basarabiei.

Președintele a mai menționat că Moldova mai are stocuri de gaze naturale, cumpărate la prețuri ridicate, care trebuie achitate prin tarif.

„Iarna a fost blîndă și au rămas anumite cantități, nu exagerate, dar, oricum, sînt cumpărate la un preț mare. Acum prețul merge în jos, Energocom cumpără gaze la un alt preț și se calculează prețul gazelor care au rămas și prețul gazelor cumpărate acum. Așa cum alte Guverne au cumpărat gaz la 2000 de dolari și acum trebuie să răscumpere acest gaz, așa și noi avem niște cantități care au rămas din iarnă”, a mai spus Sandu.

Șefa statului respinge orice acuzații lansate în spațiul public privind eventuale ilegalități comise la achiziția gazului.


„Sînt false aceste acuzații. Vreau ca cei care pornesc această vorbă să aducă măcar o probă. Dacă vedeți cifrele corecte, Guvernul, în iarnă, a reușit să cumpere gaze naturale la prețuri un pic mai mici decît prețurile de pe piață. Cei care sînt vizați trebuie să-i dea în judecată pe cei care scornesc astfel de minciuni, pentru că nu se operează niciodată cu cifre concrete”, a mai spus Maia Sandu.

Ieri, Agenția Națională de Reglementare în Energetică a decis ca tariful la gaz pentru consumatorii casnici să fie de 18,07 lei (inclusiv TVA) pe metru cub de gaz. Pînă în prezent, consumatorii plăteau 29,27 lei (inclusiv TVA), astfel, tariful a fost redus cu 11,2 lei pe metru cub sau cu 38%.

Decizia va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

5
2
0
1
38

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?