Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ce spun politicienii, juriștii și analiștii despre reținerea lui Stoianoglo

6 oct. 2021,, 08:55   Politică
4638 4

Cineva cunoaște destul de prost Codul de Procedură Penală și CEDO. Cu așa cunoștințe, nu construiești stat de drept. Aşa a comentat Vadim Vieru, avocat în cadrul Asociației Promo-LEX, reţinerea lui Alexandru Stoianoglo.

"Declarațiile de ieri ale Procurorului General sînt condamnabile. Au fost declarații de politician, mai puțin de procuror. Însă ce s-a întîmplat astăzi, dovedește că cineva cunoaște destul de prost Codul de Procedură Penală și CEDO. Cu așa cunoștințe, nu construiești stat de drept", a subliniat Vadim Vieru, transmite Noi.md cu referire la publika.md.

Şi Victor Munteanu, directorul Programului de Drept al Fundației Soros-Moldova a venit cu o reacţie: "De la suspendarea din funcție pînă la reținere cîteva ore? Să fie acestea deciziile neviciate ale procurorului de caz? Hm....Dar el nu are nevoie de timp să-și formuleze bănuiala rezonabilă?".

Iar fostul deputat al Platformei DA Vasile Năstase este de părere că "dezmăţul trebuie să înceteze imediat".

Și juristul Vladislav Gribincea a criticat reținerea lui Storianoglo. Deși a fost vizat de acuzațiile procurorului general în conferința de presa de luni, precum că ar fi colaborat cu fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, totuşi Gribincea se întreabă dacă era necesară reținerea lui Stoianoglo.


Publika.MD aminteşte că Alexandr Stoianoglo a fost reţinut marţi seara, pentru 72 de ore. S-a întîmplat după aproape trei ore de percheziţii la sediul instituţii şi în biroul acestuia. Înainte de reţinere el intenționa să iasă într-un briefing de presă, dar nu a reușit, fiind scos din clădirea Procuraturii Generale de ofiţerii SIS. Potrivit procurorului de caz care a dispus începerea urmării penale, Victor Furtună, Stoianoglo se va afla în izolatorul de pe strada Tighina din Capitală.

Reținerea lui Alexandr Stoianoglo a avut loc după ce sesizarea preşedintelui Comisiei Securitate Naţională, deputatul Lilian Carp, care îl acuză de corupere pasivă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu a trecut de CSP. Membrii Consiliului Superior al Procurorilor l-au desemnat pe procurorul anticorupţie Victor Furtună să decidă dacă Alexandr Stoianoglo va fi sau nu cercetat penal, lucru care s-a și întîmplat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?