Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Ce se va întîmpla dacă în decretul privind dizolvarea Parlamentului nu va fi indicată sursa de finanțare a alegerilor

30 mar. 2021,, 14:45   Politică
3293 3

În cazul în care Curtea Constituțională va confirma existența circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului, iar președintele semnează Decretul respectiv, dar nu indică sursa de finanțare a alegerilor anticipate, pot apărea probleme, iar la solicitarea unei anumite "majorități formalizate", Curtea Constituțională va fi obligată să declare neconstituțional decretul privind dizolvarea Parlamentului.

Această opinie a fost exprimată de analistul economic, avocatul Dumitru Barbalat, relatează eNews.

El a atras atenția asupra faptului că mijloace financiare pentru alegerile anticipate nu sînt prevăzute în buget, în legătură cu care fapt poate apărea o întrebare foarte complicată – de unde să obținem 120 de milioane de lei necesare pentru aceasta.

"Președintele, după consultări suplimentare cu anumite fracțiuni și grupuri parlamentare, a anunțat că a trimis o solicitare Curții Constituționale pentru a confirma motivele constituționale de dizolvare a Parlamentului. Să presupunem că există într-adevăr toate circumstanțele pentru dizolvare și că Curtea Constituțională va confirma acest lucru. Atunci, pînă la sfîrșitul acestei săptămîni, așteptăm un decret corespunzător din partea președintelui ", a spus expertul.

Vorbind despre caree ar trebui să fie procedura legală în viitor, el a subliniat că președintele semnează Decretul și dizolvă Parlamentul. Conform articolului 83, alineatul (3) din Codul Electoral, în redacția Legii Nr. 113/15.08. 2019, atrage atenția data adoptării legii, în cazul dizolvării Parlamentului, la fel prin decret prezidențial se stabilește și data alegerii noului Parlament.


Alegerile anticipate, conform Codului Electoral, se desfășoară nu mai devreme de 60 de zile, dar nu mai târziu de trei luni de la dizolvarea Parlamentului. Adică, cel mai probabil, alegerile vor fi programate pentru sfârșitul lunii iunie-începutul lunii iulie.
"Și aici poate apărea o întrebare foarte dificilă:

De unde să facem rost de 120 de milioane de lei pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate? Această sumă nu este prevăzută în bugetul de stat-2021.

Astfel, în Decretul prezidențial corespunzător, conform Articolului 131 (6) din Constituție, ar trebui să existe o referință aparte, o clauză privind sursa de finanțare a alegerilor anticipate.

Decretul trebuie să conțină, de asemenea, o inițiativă prezidențială aparte și o cerere adresată parlamentului de a aproba modificările și completările la bugetul de stat-2021 în ceea ce privește cheltuielile pentru alegerile anticipate.

Dacă în decret nu se va lua în considerare acest "fleac", președintele riscă ca, la cererea unei anumite "majorități formalizate", Curtea Constituțională să fie obligată să recunoască decretul privind dizolvarea Parlamentului drept neconstituțional.

Și atunci totul va trebui luat de la zero", a spus Dumitru Barbalat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?