X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Ce se va întîmpla cu decretul privind dizolvarea Parlamentului

20 apr. 2021,, 10:54   Politică
4457 5

Ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi nu exclude că Parlamentul ar putea să conteste legalitatea decretului de dizolvarea a Parlamentului, în cazul în care acest act administrativ va fi emis de șeful statului.

Fadei Nagacevschi a dat de înțeles în cadrul unei emisiuni de la Sputnik Moldova că, în cazul în care președintele țării va emite decretul de dizolvare a Parlamentului, el ar putea fi contestat la Curtea Constituțională. Dacă acest lucru se va întîmpla, spune Nagacevschi, CCM va trebui deja să emită o hotărîre pentru că ea nu va mai putea pasa responsabilitatea, dar va examina, pe fond, constituționalitatea decretului.

„Dacă se emite decretul de dizolvare a Parlamentului, acesta este pasibil de a fi atacat la CCM. În cazul în care se contestă la CCM acest act administrativ, Curtea are competența de a verifica dacă el este conform Constituției și spiritului ei, care presupune că președintele este tratat de Constituție și recomandările Comisiei de la Veneția ca o putere neutră în cadrul unei republici parlamentare, iar atribuirea unor competențe excesive prin a-și impune voința în raport cu voința Parlamentului ar însemna că îi oferi președintelui rolul de actor politic, ceea ce este în contradicție cu esența unei republici parlamentare”, a precizat Fadei Nagacevschi.

Totodată, el spune că lucrurile rămîn deocamdată incerte și așteaptă să vadă care va fi reacția Parlamentului, din punct de vedere politic și juridic.

„În cazul în care decretul prezidențial va fi contestat, Curtea va trebui să emită deja o hotărîre pentru că ea nu va mai putea pasa responsabilitatea, dar va examina constituționalitatea decretului, deci, multe lucruri încă rămîn neclare”, a concluzionat Fadei Nagacevschi.

Pe 15 aprilie, Curtea Constituțională a constatat că sînt întrunite circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului, iar președintele Maia Sandu a declarat că va semna, în timpul apropiat, decretul privind dizolvarea Parlamentului. Constituția prevede că Parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de urgenţă, de asediu sau de război. În Republica Moldova, regimul stării de urgență este valabil pînă în data de 30 mai.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?