X 
Transnistria stiri: 1393
Eurovision stiri: 502

Ce se poate întîmpla în cazul invalidării mandatului lui Năstase

18 iun. 2018,, 12:40   Politică
8893 2

La două săptămîni de cînd chișinăuienii și-au ales primarul, mandatul acestuia nu a fost validat, respectiv, edilul încă nu a purces la îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu.

Astăzi, 18 iunie, judecătorul căruia i-a fost repartizat dosarul privind validarea mandatului a fost recuzat, iar ședința amînată, pînă va fi numit un alt magistrat. În această situație, Codul Electoral prevede două scenarii posibile.

Art. 146 al Codului Electoral stabilește că instanța de judecată adoptă o decizie privind validarea mandatului de primar în termen de zece zile dim momentul în care a recepționat de la Consiliul Electoral de Circumscripție procesele-verbale cu privire la rezultatele alegerilor. În cazul alegerilor în Chișinău, procesele-verbale au ajuns pe masa Judecătoriei Chișinău la 11 iunie curent. Respectiv, termenul legal de zece zile expiră joi, 21 iunie. Altfel spus, pînă la această dată, justiția este obligată să se pronunțe în vederea validării sau invalidării mandatului.

În cazul în care mandatul nu va fi validat, mun. Chișinău urmează a fi condus de un primar interimar pînă la alegerile ordinare de anul viitor, deoarece art. 50 al Codului Electoral prevede că „dacă vacanţa funcţiei de primar al localităţii a apărut în ultimul an înainte de expirarea mandatului, alegeri noi pentru funcţia de primar nu se organizează”.

Pentru a nu valida mandatul pe motiv că liderul PPDA ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, instanța ar trebui să aducă probe care ar demonstra că acțiunile respective ar fi determinat rezultatul final al turului doi de scrutin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?