Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Ce revendicări au fost înaintate autorităților moldovenești în Găgăuzia

27 mai. 2023,, 15:45   Politică
4403 0

Participanții la Congresul aleșilor poporului de la toate nivelurile din Găgăuzia, care a avut loc astăzi la Comrat, au înaintat o serie de revendicări autorităților moldovenești, dintre care cea mai importantă ar fi "stoparea restrîngerii atribuțiilor autonomiei".

La eveniment au participat actuali și foști deputați ai Adunării Populare, consilieri locali, primari și membri ai Comitetului Executiv al Găgăuziei, care au discutat despre situația autonomiei din sudul Moldovei.

În urma unei discuții îndelungate, participanții au adoptat o rezoluție a Congresului deputaților și a autorităților reprezentative de toate nivelurile din autonomia găgăuză, care a stabilit următoarele cerințe față de Guvernul Republicii Moldova:

  • Acordarea statutului constituțional Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei.
  • Aducerea legislației Republicii Moldova în concordanță cu statutul Găgăuziei, stoparea practicilor ilegale ale autorităților centrale care blochează punerea în aplicare a competențelor stabilite prin Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei.
  • Restabilirea, în termen de 3 luni, a activității serviciilor regionale fiscale, statistice, ecologice și a altor servicii în Găgăuzia.
  • Activarea grupului de lucru între Parlamentul Republicii Moldova și APG.
  • Legiferarea și asigurarea unei cote garantate a Găgăuziei în Parlamentul Republicii Moldova, în autoritățile executive centrale, în sistemul judiciar și în organele de aplicare a legii.
  • Stoparea practicii de încălcare a drepturilor Găgăuziei prin anularea legilor Găgăuziei prin intermediul instanțelor de judecată.
  • Restabilirea statutului procurorului din Găgăuzia ca membru al CSJ.
  • Asigurarea transparenței mijloacelor financiare din buget și din fondurile internaționale.
  • Înterzicerea activității partidelor a căror agendă include lichidarea Moldovei ca stat independent.

Pentru a lua decizii suplimentare în vederea asigurării respectării de către autoritățile centrale a drepturilor și atribuțiilor Găgăuziei, este planificată o întrunire a Congresului deputaților de toate nivelurile din Găgăuzia, la 9 septembrie 2023.

32
2
0
1
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?