X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Ce partide ar intra în parlament, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri

21 iun. 2021,, 14:48   Politică
4249 10

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Legislativ ar accede doar două formațiuni politice. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate și Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. Datele se conțin într-un sondaj realizat de Comunitatea WatchDog.MD și Institutul de Politici Publice.

Astfel, din numărul alegătorilor deciși, pentru PAS ar vota 49,8% din respondenți, iar blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) ar putea fi votat de 28%.

Blocul „Renato Usatîi” nu ar ajunge în Legislativ, întrucît ar obține doar 6,3%. Pragul minim de reprezentare pentru un bloc electoral este de 7%.

Totodată, nu s-ar regăsi în Parlamentul viitor nici Partidul Șor, care ar acumula 4,7%, pe cînd pragul minim de reprezentare este de 5%.

Comparativ cu sondajul realizat în perioada 2-8 iunie, a scăzut încrederea respondenților în BECS, astfel, ponderea celor care și-ar da votul pentru ei s-a diminuat 3,5%, iar ponderea alegătorilor care ar vota pentru PAS a scăzut cu 0,2%, iar pentru Partidul Șor - cu -0,3%


Pe de altă parte a crescut încrederea în Blocul Renato Usatîi, cu 1% mai mulți alegători ar vota pentru ei

Totodată, printre politicienii cu cea mai mare încredere din partea populației se regăsește președinta Maia Sandu cu 32,6%, urmată de Igor Dodon cu 13,8%. Mai puțin de 5% dintre respondenți au încredere în Vladimir Voronin (2,8%), iar în Renato Usatîi - 2%. Ilan Șor a acumulat 1,3% la capitolul încredere din partea respondenților.

Totodată, 35% dintre intervievați au declarat că nu manifestă încredere în niciun politician.

Sondajul a fost realizat în perioada 12-19 iunie pe un eșantion de 1.104 de respondenți prin apeluri telefonice. Marja de eroare este de +/- 3%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?