X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ce înseamnă pentru țara noastră statutul de candidat la aderare la UE

23 iun. 2022,, 16:15   Politică
4779 0

Statutul de candidat la aderare la UE prevede, în opinia lui Stanislav Secrieru, senior analist la Institutul Uniunii Europene pentru Studii de Securitate, o mai strînsă supraveghere asupra implementării reformelor, mai multe fonduri pentru consolidarea instituțiile democratice, pentru dezvoltare regională, resurse umane și dezvoltare rurală.

„Evaluarea și raportarea pe Moldova se va face în mod diferit de acum încolo. Pentru state candidate monitorizarea și raportarea progreselor sau lipsei de progrese este mult mai detaliată și mai bine structurată”, a scris analistul pe pagina sa de Facebook, transmite Noi.md cu referire la Anticorupție.md.

Publicarea anuală a rapoartelor de progres, relevă el, pune și mai mare presiune pe guvern să livreze reforme și rezultate.

„Cu alte cuvinte, abordarea "name-and-shame" față de țări candidate este mult mai dură. Anterior, una din cerințe ale societății civile față de UE era anume utilizarea mecanismelor de monitorizare aplicate statelor candidate”, a subliniat analistul.

În opinia sa, un alt exemplu este că statele candidate au acces la fonduri de pre-aderare (IPA), fonduri nereturnabile (granturi care pot acoperi pînă la 50% din proiect), care permit țărilor candidate să se pregătească de aderare la UE.


„Asistența vine pentru cinci domenii: clădirea instituțiilor, cooperare transfrontalieră, dezvoltarea regională, resurse umane și dezvoltarea rurală”, a detaliat Secrieru.

După spusele sale, aceste două exemple demonstrează că împreună cu statut de candidat vin beneficii concrete pentru cetățeni.

Mai mult, accentuează el, nu trebuie să neglijăm faptul că Moldova face un pas mare spre cea mai avansată și prosperă structură de integrare economică din lume.

În același timp, analistul subliniază că deceniile Turciei în care a stat pe tușă în calitate de stat candidat fără să adere la UE este doar un exemplu și că exemple sînt și altele: „În 2004, Croația a fost recunoscută drept stat candidat, în 2013, Croația se alătură la UE”.

Consiliul European a decis joi să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru Republica Moldova, potrivit unui document intern al Consiliului European consultat de Anticorupție.md la Bruxelles ce urmează să fie făcut public spre sfîrșitul zilei.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?