X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Ce experiență a Albaniei este importantă pentru Moldova în procesul de aderare la UE

22 oct. 2022,, 10:00   Politică
2508 0

Albania, care este țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană din 2014, este gata să împărtășească experiența sa în acest proces cu Moldova, care a primit acest statut în 2022.

Despre acest lucru, într-un interviu pentru Noi.md, a declarat Ambasadoarea Albaniei în Republica Moldova cu reședința la Sofia, Donika Hoxha.

Potrivit ei, Albania salută faptul că Moldova are ca prioritate integrarea în UE și este foarte încîntată de cea mai recentă realizare a Moldovei: obținerea statutului de țară candidată la UE.

”În acest context, sîntem gata să împărtășim experiența noastră în domeniul reformei justiției, în urma unei reforme fără precedent și de succes pe care o realizează Albania. Din acest motiv, a avut loc vizita ministrului moldovean al Justiției, Sergiu Litvinenco, în luna mai a acestui an. După cinci ani, avem expertiza, capacitățile și viziunea potrivită. Putem împărtăși lecțiile învățate cu ministrul Litvinenco și cu delegația de parlamentari, judecători, procurori și alți reprezentanți”, a declarat Ambasadoarea Albaniei în Republica Moldova.

Ea a subliniat faptul că reforma justiției din țara noastră a fost lăudată de factorul internațional, fiind considerată curajoasă și demnă de a fi urmată ca exemplu de alte țări. Unele dintre legile deja adoptate în parlamentul Republicii Moldova se bazează pe experiența Albaniei.


”La rîndul nostru, sîntem interesați să primim și experiența Moldovei în ceea ce privește instituirea sistemului de monitorizare, raportare și verificare a emisiilor în atmosferă de gaze cu efect de seră, în condițiile în care, cu asistența UE, Moldova a început procesul de configurare a acestui sistem.

Este foarte important ca țările noastre să lucreze mai mult împreună și să se sprijine reciproc, deoarece au trecut printr-o istorie dureroasă similară și sînt capabile să se înțeleagă mai bine”, a declarat Donika Hoxha.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?