X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ce crede ADEPT despre deschiderea secțiilor de votare din Rusia, Italia și SUA

21 sep. 2020,, 17:56   Politică
1059 0

Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT) publică o nouă notă analitică privind locațiile și numărul estimativ al secțiilor de votare peste hotarele țării pentru 42 de state.

Specialiștii au enumerat statele și au menționat 13 țări în care cred că nu ar trebuie să fie deschise secțiile de votare, fie că numărul moldovenilor care s-au înregistrat este mic, fie că distanța dintre localități este prea mare, scrie agora.md.

Asociația nu recomandă să fie deschise secții de votare în:

- Lvov din Ucraina (în regiune circa 348 moldoveni s-au înregistrat, cu peste 1.900 mai puțin decât în Kiev);

- Ierusalim din Israel (Distanța Ierusalim - Tel Aviv este de circa 70 km);


- Setubal, Faro, Porto din Portugalia (distanța dintre localităția este de circa 50 km, din acest motiv ADEPT menționează că este firesc ca o secție de votare să fie deschisă doar la Lisabona;

- Alicante / Valencia, Malaga din Spania (distanța prea mare dintre localități);

- Tralee din Irlanda (CEC argumentează că este necesar de deschis o secție de votare în Limerick și nu în Tralee, deoarece Limerick este înconjurat de orașe și este conectat la numeroase artere stradale);

- Vancouver din Canada (numărul mic de înregistrări prealabile);

- Marseille din Franța (numărul mic de înregistrări prealabile);

- Raleigh, Springfield, Minneapolis, Asheville, Portland, Spokane, Orlando din SUA (numărul mic de înregistrări prealabile);

- Edinburgh din Marea Britanie (distanța prea mare dintre localități);

- Bacău din România (numărul mic de înregistrări prealabile);

- Kassel din Germania (numărul mic de înregistrări prealabile);

- Krasnoyarsk, Nijnevartovsk, Kaliningrad, Novosibirsk, Kaluga, Surgut din Federația Rusă (numărul mic de înregistrări prealabile);

- Ancona, Napoli, Bari, Palermo, Reggio Emilia, Rimini, Genova din Italia (numărul mic de înregistrări prealabile).

Analizând propunerile CEC, Asociația ADEPT a identificat că în 24 de localități, deschiderea secțiilor de votare nu este justificată nici de criteriul înregistrării prealabile, nici de cel al participării la alegerile parlamentare din 2019, pentru unele localități fiind un număr infim de înregistrări. ADEPT spune că și în alte nouă localități, numărul propus de secții de votare este insuficient.

ADEPT scrie că în 18 țări (unde există și misiune diplomatică) urmează a fi deschise câte o secție de votare, respectiv în: Republica Austria, Republica Azerbaidjan, Republica Belarus, Republica Bulgară, Republica Cehă, Republica Populară Chineză, Republica Elenă, Confederaţia Elveţiană, Emiratele Arabe Unite, Republica Estonia, Japonia, Republica Letonia, Republica Lituania, Regatul Ţărilor de Jos (Olanda), Statul Qatar, Regatul Suediei, Ungaria și Republica Turcia. În Turcia, cel mai probabil că vor putea deschise două secții de votare, deoarece există atât o ambasadă în Ankara, cât și un consulat general în Istanbul.

În 15 țăriurmează a fi deschidedouă sau mai multe secții de votare și anume în: Belgia, Ucraina, Statul Israel, Polonia, Portugalia, Spania, Irlanda, Canada, Franța , Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, România, Germania, Federația Rusă și Italia.

În patru țări, printre care în 2019 a fost deschisă o secție de votare, probabil nu vor fi deschide secții de votare: Croația, Georgia, Finlanda și Principatul Monaco.

În 4 țări, în care anterior nu au fost deschise secții de votare, Norvegia, Danemarca, Luxemburg și Cipru, ar putea fi deschise secții de votare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?