X 

Ce cadouri a păstrat Natalia Gavrilița după ce a plecat de la Guvern

24 mar. 11:42   Politică
1986 0

Natalia Gavrilița a păstrat mai multe cadouri pe care le-a primit cît era premier.

Unele dintre ele au fost răscumpărate de fosta șefă a Executivului, în timp ce altele i-au fost restituite cu titlu gratuit.

Conform hotărîrii de Guvern privind regimul juridic al cadourilor, publicat de Cancelaria de Stat în 2019, în registrul cadourilor funcționarul care le primește este numit beneficiar. Darurile pot fi răscumpărate, donate sau lăsate în posesia Guvernului, scrie Noi.md cu referire la realitatea.md.

O Comisie specială stabilește dacă obiectele dăruite sînt admisibile. Returnarea acestora beneficiarului este posibilă, dacă în cazul în care valoarea lor nu depășește, cumulativ, 1000 de lei timp de un an calendaristic. Totodată, Regulamentul citat prevede că medaliile, decorațiile, insignele, ordinele, eșarfele, colanele, obiectele de birotică şi papetărie, produsele perisabile reprezintă excepții de la prevederile documentului.

Cîte cadouri a primit Gavrilița și ce a răscumpărat?


Gavrilița a fost premier din august 2021 pînă în februarie 2023. În această perioadă, ea a primit aproape 100 de cadouri de la oficiali străini, dar și oameni de afaceri din Republica Moldova.

În 2021, Gavrilița a primit 15 cadouri. Dintre acestea, și-a păstrat doar trei: o eșarfă de 850 de lei, un set din săpunuri preparate cu uleiuri eterice de 150 de lei și o umbrelă de 350 de lei.

Anul 2022 a fost mai bogat în daruri pentru Gavrilița. Cadourile care i-au rămas depășesc valoarea de 10.000 de lei. Pentru răscumpărare, Gavrilița a cheltuit mai mult de 9000 de lei.

Gavrilița a rămas cu o ie din bumbac de 3000 de lei, oferită de ministrul român al Apărării, un covor de lînă de 1500 de lei, dăruit de președintele azer și altul – de emirul din Qatar (de 1500 de lei), cerceii de 1800 de lei de la președinta Georgiei și o broșă de 1200 de lei de la președinta Camerei Deputaților din Cehia. Ex-premierul și-a răscumpărat și mai multe obiecte de artă și artizanat, cu valoare de pînă la 300 de lei, iar valiza de 1000 de lei de la emirul din Qatar, la fel, a fost restituită beneficiarului, conform registrului cadourilor, publicat de Cancelaria de Stat.

1
0
0
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий