Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ce ascunde Cebotari din„ gruparea lui Plahotniuc”

14 aug. 2020,, 16:30   Politică
4816 4

Milionarul din PRO Moldova, cu conturi ascunse, venituri dubioase, cote părți în diferite companii pe care le-a tăinuit ori le-a înstrăinat cu multe semne de întrebare și ceasuri de aproximativ 30 de mii dolari pe care nu le-a anunțat oficial.

Este vorba despre Vladimir Cebotari, a cărui venituri și avere a cerut să fie verificate deputata din partea PSRM Marina Radvan, scrie aif.md

Astăzi ea a apelat la Agenția Națională de Integritate, ca urmare a mai multor neconcordanțe și lacune pe care le-a depistat după analiza acestora.
„Numărul încălcărilor pe care le-am depistat este de-a dreptul impresionant și sînt mirată de faptul că acesta nu a intrat în vizorul ANI și a procurorilor pînă acum. Probabil, există și o explicație, pe care o găsim în statul capturat de oligarhi, care a fost pînă anul trecut și care vor să-l restabilească cu orice preț acum”, menționează Radvan.

Potrivit deputatei, în declarația pentru anul 2013, depusă de Cebotari în calitate de Vice-ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, deși este indicat că deține un cont bancar cu mijloace financiare în sumă de 100 mii de lei și cu dobîndă în mărime de 8 la sută anual, venitul obținut din dobîndă nu este declarat. Iar în declarația depusă pentru anul 2014, deja în calitate de director general la Calea Ferată a Moldovei, Cebotari arată un autoturism VAZ2121 dobîndit în 2004, însă care lipsește în declarația anterioară. În declarația pentru anul 2013 au fost indicate doar 3 conturi bancare, însă, în declarația ulterioară, au fost indicate deja 17 conturi, care au fost deschise inclusiv anterior anului 2013.

„Astfel, așa nu cunoaștem nici cîți bani au fost în aceste conturi, iar nedeclararea lor consecutivă reprezintă o premisă că, subiectul declarării a intenționat să se eschiveze de la reflectarea transparentă a proprietăților deținute”, a menționat deputatul PSRM.


În 2016, în calitate de ministru al Justiției, Cebotari a indicat că deține în proprietate două seturi de mobilă în valoare de 10 500 euro și 4 000 euro, ambele dobîndite din 2010, dar cîțiva ani nu au fost declarate. În declarația depusă la Comisia Electorală Centrală în calitate de candidat la funcția de deputat, observăm că Vladimir Cebotari anunță suplimentar deținerea a 3 ceasuri – primul ceas în valoare de 8 500 dolari dobîndit în 2008, al doilea ceas în valoare de 14 000 dolari dobîndit în 2011, al treilea ceas în valoare de 9 000 dolari dobîndit în 2018. Astfel, cel puțin două ceasuri în valoare de peste 20 000 dolari nu au fost reflectate în declarațiile anterioare. Toate cele trei ceasuri au dispărut și din declarația anuală pentru anul 2019.

Semne de întrebare ridică și faptul participării lui Cebotari și a soției sale la capitalul diferitor companii.

„Avînd în vederea toate neconcordanțele depistate, considerăm că, persistă bănuială rezonabilă precum subiectul declarării, împreună cu membrii familiei, dețin cote-părți, bunuri imobile și mobile valoroase, pe care nu le-au reflectat în declarații, fapt care poate fi confirmat sau infirmat în cadrul unui control amplu de avere și interese”, a conchis deputata din partea PSRM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?