X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Ce arată raportul final al OSCE privind alegerile parlamentare din R.Moldova

25 mai. 2019,, 13:00   Politică
2626 1

Misiunea OSCE de observare a scrutinului parlamentar din 24 februarie curent și-a menținut, în raportul final, concluzia formulată după alegerile din 24 februarie curent.

Misiunea a constatat că „alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 au fost competitive și drepturile fundamentale au fost, în general respectate”.

Documentul detaliază unele aspecte legate de procesul electoral, colectarea semnăturilor și înregistrarea candidatților, campania electorală, ziua votării etc.

Cadrul legal asigură, în general, baza adecvată pentru desfășurarea alegerilor democratice, iar majoritatea aspectelor tehnice ale alegerilor au fost gestionate profesionist și transparent la toate nivelele, notează observatorii.

Totodată, este remarcat faptul că, pentru prima dată, au fost deschise secții de votare speciale pentru alegătorii din stînga Nistrului și că autoritățile au deschis 123 de secții de votare în 37 de țări, numărul fiind mai mare față de precedentele alegeri.

Experții OSCE au apreciat și calitatea listelor electorale, evidențiind faptul că CEC a înregistrat în cursa electorală toate cele 14 partide și un bloc electoral care au depus actele. La fel, în general, a fost respectată recomandarea ca 40 la sută din candidații de pe liste să fie femei. Astfel, dintre cei 632 de candidați pe circumscripția națională (liste de partid), 264 au fost femei. Cu toate acestea, observatorii internaționali atrag atenția că numai 49 de doamne s-au regăsit pe primele 10 poziții de pe liste. Dintre cei 320 de candidați înregistrați pe circumscripții electorale, 67 au fost femei.


În context, în raport se menționează și faptul că cerințele față de candidații femei din circumscripții uninominale urmau să prezinte de două ori mai puține semnături pentru a fi înregistrate în cursă. Totuși, experții OSCE au semnalat o deficiență în procesul de colectare a semnăturilor și anume că un cetățean are dreptul să semneze pentru un singur candidat, recomandînd anularea acestei prevederi.

În același raport, experții mai constată că, deși au existat cîteva incidente violente, campania a decurs pașnic.

Printre neregulilie de campanie au fost constatate plasarea ilegală a posterelor electorale, vandalizarea materialelor electorale, acces inegal la spații publice și limbaj ofensator. Poliția a inițiat 82 de proceduri administrative pentru plasare ilegală de materiale de campanie și alte șapte - pentru vandalizarea posterelor ș bannerelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?