Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Ce ajutor în lupta împotriva corupției așteaptă Moldova de la UE și SUA?

16 ian. 2020,, 12:30   Politică
4462 16

Moldova este recunoscătoare SUA pentru că a refuzat serviciile odiosului oligarh Vladimir Plahotniuc, dar recunoștința locuitorilor săi va fi nemărginită dacă SUA și Occidentul, în ansamblu, vor ajuta la arestarea fostului lider al Partidului Democrat, îi va îngheța activele și le va returna Moldovei și cetățenilor săi, ceea ce va fi un adevărat ajutor „în lupta împotriva corupției”.

O astfel de opinie a fost exprimată pe pagina sa de pe rețeaua de socializare de deputatul Partidului Socialiștilor, analistul politic Bogdan Țîrdea, transmite Noi.md.

El a menționat că anunțarea de către SUA a introducerii sancțiunilor împotriva lui Vladimir Plahotniuc a aruncat în aer mass-media din Moldova.

„Bucurie, plîns, lacrimi de recunoștință... Deși esența este simplă pînă la umilință – lui Plahotniuc i-a fost refuzat pur și simplu prelungirea vizei, fiind acuzat, în același timp, de corupție... Cu toate acestea, acest lucru l-a făcut însuși Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA! Cu ce scop? Desigur, acesta este și un produs al adresării autorităților Republicii Moldova către SUA, UE etc. Dar SUA au tăcut timp de 7 luni... Se pare că trebuie înțeles și contextul internațional: criza iraniană, negocierile libiene cu participarea Moscovei, Turciei, RFG, TurkStream ... SUA au fost pur și simplu scoase din aceste procese și, pe alocuri, izolate. Capul lui Plahotniuc (deocamdată este vorba despre exilul său) este doar unul dintre obiectele de negociere a SUA cu Federația Rusă în toate aceste structuri complicate. Aceasta este „oferta” inițială pentru negocieri”, a declarat Bogdan Țîrdea.

El a subliniat că Statele Unite sînt foarte pragmatice: atît timp cît Plahotniuc controla 30 de partide și putea asigura majoritatea parlamentară – el prezenta interes. El a fost preferat în locul lui Filat, apoi a lui Sturza. Apoi el a fost folosit ca marionetă în marele joc: legea cu privire la lupta împotriva propagandei rusești, biroul NATO, anularea statutului limbii ruse. Apoi el a devenit inutil.


"Desigur, noi sîntem recunoscători SUA și îndeosebi administrației Trump pentru că au refuzat serviciile oligarhului odios. Dar recunoștința noastră va fi nemărginită dacă Statele Unite și Occidentul în general ne vor ajuta în 3 lucruri: 1. Îl vor anunța pe Plahotniuc în căutare prin intermediul Interpol. RM s-a adresat acum 2 luni. RF - din 2017. Tăcere. 2. Vor ajuta la arestarea lui Plahotniuc. De ce trebuia să-l expulzeze din Statele Unite? Trebuia să-l aresteze! Căci el este implicat în furtul miliardului, dar acolo sînt și bani americani! 3. Îi vor îngheța activele și le vor returna Moldovei și cetățenilor săi... Despre întoarcerea miliardului nu mai spunem nimic. Iată atunci vom putea vorbi despre un ajutor real „în lupta împotriva corupției”...”, a scris deputatul PSRM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?